Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαθαίνοντας ξένες γλώσσες στην Κύπρο - Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τσαγγαρή Κωνσταντία, Λάμπρου Έφη

3 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 692
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία καλύπτει την διδασκαλία ξένων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου καθώς και τις σπουδές μετάφρασης στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Ιστοσελίδα του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας

Τσαγγαρή Κωνσταντία Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Ντίνα Τσαγγαρή είναι επίκουρος καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας/Διδασκαλίας της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας (TEFL), με ειδίκευση στις εξετάσεις και την αξιολόγηση ξένων γλωσσών και εργάζεται στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διευθύντρια του εργαστηρίου εξετάσεων και αξιολόγησης ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονίστρια της ειδικής ομάδας αξιολόγησης ξένων γλωσσών στην τάξη (Classroom-basedlanguageassessment - CBLA) και εμπειρογνώμονας-μέλος του Οργανισμού EALTA (http://www.ealta.eu.org). Είναι μέλος ενώσεων για τις εξετάσεις και την αξιολόγηση ξένων γλωσσών και έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά έργα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Χόνγκ Κόνγκ. Έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος εξετάσεων ξένης γλώσσας σε διάφορα γνωστά συμβούλια εξετάσεων ξένων γλωσσών και ως μέλος στα εκδοτικά συμβούλια/συμβουλευτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών με κριτές, συνεδρίων και επιτροπών δημοσιεύσεων. Έχει εκτενείς δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια (βλ. http://ucy.academia.edu/DinaTsagari/CurriculumVitae).
Λάμπρου Έφη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βασικές σπουδές Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1992-1996). Mεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Γλώσσας στο Université Paris ΧIII – Laboratoire de Linguistique Informatique (D.E.A. 1997, Doctorat 2004).

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα που αποσκοπούν: α) στην εκπόνηση ηλεκτρονικών λεξικών στα ελληνικά και γαλλικά στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, β) στη δημιουργία πολύγλωσσων σωμάτων κειμένων γ) στην περιγραφή των συναισθημάτων μέσα από σώματα κειμένων των ελληνόφωνων μαθητευόμενων της γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή μονόγλωσσου ελληνικού λεξικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται: στην αλληλεπίδραση σύνταξης και σημασιολογίας,  σε θέματα πρακτικής και διδακτικής της μετάφρασης, στη διδασκαλία του λεξιλογίου της γαλλικής ως ξένης γλώσσας, στη δημιουργία και χρήση σωμάτων κειμένων των ελληνόφωνων μαθητευόμενων της γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Από το 2005 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών.