Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

"Μαθήματα πιάνου": Ο πολωνός ποιητής Adam Zagajewski στην Αθήνα

Zagajewski Adam, Μαραγκός Βασίλης, Σιώτης Ντίνος

22 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:36:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1563
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Zagajewski Adam
Μαραγκός Βασίλης
Σιώτης Ντίνος

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική

Ημερομηνία
22/05/2015

Διάρκεια
01:36:44

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Πολωνία, πολωνική ποίηση, ποίηση

Τον Adam Zagajewski  [Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι], τον σπουδαιότερο σύγχρονο ποιητή της Πολωνίας, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής Μαθήματα πιάνου, υποδέχθηκε το Megaron Plus, την Παρασκευή 22 Μαΐου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα.

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Κύκλου Ποιητών απηύθυνε ο ποιητής και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών Ντίνος Σιώτης. Τον βραβευμένο πολωνό ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή προλόγισε – και στη συνέχεια συνομίλης μαζί του - ο Δρ Βασίλης Μαραγκός, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταφραστής του Ζαγκαγιέφσκι στα ελληνικά. Ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή και τους Βασίλη Μαραγκό και Ντίνο Σιώτη.

Ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πολωνικής ποίησης στις μέρες μας. Η ποίησή του, ελεύθερη και φωτεινή, ακροάται την τέχνη, τον έρωτα, τον βηματισμό της ιστορίας και τη βουή της αέναης ζωής. Ο ποιητής βιώνει και δοξάζει την καθημερινότητα αλλά και την αναζήτηση, ενώ διαλέγεται με την ευρωπαϊκή και ελληνική παράδοση και, απέναντι στην πεζότητα του κόσμου, προσφέρει με την ποίησή του παραμυθία και λάμψη.

Zagajewski Adam Ποιητής, Δοκιμιογράφος, Μεταφραστής

Ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι γεννήθηκε το 1945 στη Λεόπολη (σημερινό Λβοφ της Ουκρανίας) και μεγάλωσε στην πόλη Γκλίβιτσε της Πολωνίας. Το 1963 μετοίκησε στην Κρακοβία όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γιάγκελλον. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έδρασε ως αντικαθεστωτικός και συμμετείχε στο αντιπολιτευτικό λογοτεχνικό κίνημα. Το 1979 έλαβε υποτροφία από το διεθνές  Kunstlerprogramm του Βερολίνου και πέρασε δύο χρόνια σε αυτή την πόλη. Από το 1982 έζησε στο Παρίσι και το 2002 επέστρεψε στην Κρακοβία. Στο Παρίσι συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού των εξόριστων Zeszyty Literackie (το περιοδικό μεταφέρθηκε αργότερα στη Βαρσοβία, όπου συνεχίζεται η έκδοσή του). Την άνοιξη του 1988 άρχισε να διδάσκει για ένα εξάμηνο ανά έτος στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Το 2007 έγινε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Σκέψης του Πανεπιστήμιου του Σικάγου, όπου διδάσκει λογοτεχνία για ένα τετράμηνο τον χρόνο.

Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις όπως το Neustadt Prize (2004), το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποίησης του ιδρύματος Cassamarca (2010), το κινεζικό Βραβείο Ποίησης Zhongkun (2014) κ.ά. Το 2010 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του ελληνικού Κύκλου Ποιητών. Έχει δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές και συλλογές δοκιμίων. Η τελευταία του συλλογή έχει τίτλο Ασυμμετρία (Κρακοβία 2014).

«Τίποτε το καταπληκτικό δεν έχει συμβεί στη ζωή μου», λέει ο ίδιος.

Μαραγκός Βασίλης στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταφραστής
Γεννήθηκε από γονείς Αρκάδες στην Αθήνα το 1963. Έχει σπουδάσει νομικά, διεθνή πολιτική και είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών. Έζησε και εργάστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 2005 κατοικεί στις Βρυξέλλες. Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου έως πρόσφατα ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τώρα είναι επικεφαλής ομάδας που διαχειρίζεται περιφερειακά προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ανατολικές χώρες. Έχει δημοσιεύσει μια μελέτη για τη νεότερη βουλγαρική ταυτότητα (Παΐσιος Χιλανδαρινός και Σωφρόνιος Βράτσης. Από την ορθόδοξη ιδεολογία στη διάπλαση της βουλγαρικής ταυτότητας, Αθήνα 2009), δοκίμια πάνω σε θέματα ιστορίας και εθνικής ταυτότητας, ένα ποιητικό βιβλίο (Το προσωπείο του χρόνου, Αθήνα 2010) και μεταφράσεις ιδίως από τα βουλγαρικά και τα πολωνικά στα ελληνικά. Πρόσφατα μετέφρασε τα Μαθήματα πιάνου του Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι (2014).


Σιώτης Ντίνος Ποιητής, Δημοσιογράφος

Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1944 στην νήσο Τήνο. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Σαν Φρανσίσκο. Έχει εκδώσει 19 βιβλία ποίησης και πεζογραφίας, εκ των οποίων τρία στα αγγλικά και ένα στα γαλλικά, καθώς και δέκα περιοδικά. Επίσης έχει εκδόσει και ένα μυθιστόρημα. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και την Οτάβα. Από το 1979 γράφει κριτικές βιβλίου στο «Βήμα της Κυριακής» και στην «Ελευθεροτυπία». Ποιήματα και άρθρα του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές και ασιατικές γλώσσες. Η πρώτη συγγραφική του παρουσίαση έγινε το 1969, με την συλλογή του «Απόπειρα».

Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα που εκδίδει το μη κερδοσκοπικό λογοτεχνικό σωματείο "κοινωνία των (δε)κάτων", το οποίο ίδρυσε. Συνιδρυτής του ο ποιητής Πάνος Καπώνης. Διευθύνει επίσης το λογοτεχνικό περιοδικό για την ποίηση poetix. Έχει τιμηθεί με το πρώτο κρατικό βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Η αυτοβιογραφία ενός στόχου» το 2007. Ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ηellenic journal» και καθηγητής στο τμήμα κλασσικών σπουδών του San Francisco State University. Είναι πρόεδρος του ΔΣ της "Κοινωνίας των (δε)κάτων" και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Σχετικές ομιλίες