Σύψα Βάνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/04/2023
Διάρκεια
00:28:40
Εκδήλωση
1η Διάλεξη του κύκλου "Οι εφαρμογές των Μαθηματικών στην σύγχρονη κοινωνία"
Χώρος
Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ίδρυμα Ευγενίδου
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
μαθηματικά, εφαρμογές των μαθηματικών, σύγχρονη κοινωνία, παραγοντοποίηση ακεραίων, κρυπτογραφία, τεχνικές κρυπτογράφησης, Επιστήμη των Υλικών, μαθηματική ανάλυση, επιδημία, πανδημία, COVID-19, μελέτη επιδημιών, προσομοίωση, μαθηματικά αιχμής, αλγόριθμοι, θεωρία παιγνίων
Τα Μαθηματικά, που η σημερινή τους ηλικία ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια, προσφέρουν την απόλυτη ανθρώπινη σκέψη και γλώσσα σε ό,τι αφορά στην αυστηρή ανθρώπινη επικοινωνία. Με την γλώσσα των Μαθηματικών μπορούμε να διαχειριζόμαστε αλλά και να ανταλλάσσουμε οσοδήποτε πολύπλοκες έννοιες και λογικά επιχειρήματα χωρίς κανένα απολύτως λάθος.
Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να δημιουργείται μια διάκριση μεταξύ των επιστημόνων που παρήγαγαν νέα μαθηματική γνώση και αυτών που χρησιμοποιούσαν αυτήν την γνώση. Έτσι καταλήξαμε να μιλάμε για Θεωρητικά και για Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Όμως στη σύγχρονη εποχή, οι ανάγκες για μαθηματική σκέψη και τεχνικές διαχείρισης μεθόδων σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, η διάκριση μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής έχει πλέον εξαφανιστεί. Και αυτό για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν πια μαθηματικές θεωρίες που δεν έχουν εφαρμογή σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Αντίθετα, οι απαιτούμενες σήμερα μαθηματικές μέθοδοι όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά λείπουν από το σύνολο των αναγκών μας.
Στόχος της παρούσας συνάντησης είναι να προβληθούν μερικές από τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές όπου τα Μαθηματικά αποτέλεσαν και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής τους.
«Μαθηματικά και επιδημίες»
Σύψα Βάνα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τον ρόλο των Μαθηματικών στη μελέτη επιδημιών. Ερωτήματα σχετικά με τη δυναμική της μετάδοσης ενός παθογόνου στον πληθυσμό, το ρόλο των δικτύων των επαφών μας στη μετάδοση, το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί για να ελεγχθεί η διασπορά, τη βέλτιστη στρατηγική προτεραιοποίησης του εμβολιασμού ‒όταν τα εμβόλια δεν επαρκούν‒ και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι κάποια από αυτά που μπορούν να διερευνηθούν με τη βοήθεια των Μαθηματικών. Θα δοθούν παραδείγματα τόσο από την πανδημία COVID-19 όσο και από άλλες επιδημίες.
Η Βάνα Σύψα είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, έχει μεταπτυχιακό στη Βιομετρία από το University of Reading (Μ. Βρετανία), διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και έχει μετεκπαιδευθεί στην Επιδημιολογία Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College (Μ. Βρετανία). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων και τη χρήση μαθηματικών μοντέλων για τη μελέτη τους. Διατέλεσε Πρόεδρος της International Society for Clinical Biostatistics τα έτη 2019-2020. Έχει προσκληθεί ως ειδικός από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το European Centre for Disease Prevention & Control (ECDC), το European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction (EMCDDA) και το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ. Είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ.