Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μαθηματικά: Βρετανός μπάτλερ ή δράκουλας των Καρπαθίων

Μιχαηλίδης Τεύκρος

17 Δεκεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:31:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 713
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα κατευθύνθηκαν δυναμικά στην Αθήνα και συνομίλησαν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, μετέτρεψε για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο «θεματοφύλακα» της γνώσης σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.

Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων ήρθε στην Αθήνα;

Το Καστελλόριζο φαντάζει ως μια μικρή κουκίδα. Όσο μικρή όμως είναι μια κουκίδα, τόσο περισσότερη συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παράξει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό, από την πρωτεύουσα του πολιτισμού;

Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου;

Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συνάντησαν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, καθοδήγησαν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανόησαν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών έγινε πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων μετέτρεψε τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες.

To BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις απογευματινές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Μιχαηλίδης Τεύκρος Μαθηματικός - Συγγραφέας - Μεταφραστής

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει επτά μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Ακόμα έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο μαθηματικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα, Εικασία 3ν+1 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ακόμη έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Ιστοσελίδα του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Σχετικές ομιλίες