Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μεγάλες τομές της Επανάστασης του 1821

Ευθυμίου Δ. Μαρία, Οικονόμου Δάφνη

3 Μαρτίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:52:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5166

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, σε συνεργασία με τους Φίλους του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», οργανώνουν σειρά ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων.

Πρώτη ομιλήτρια στις 3 Μαρτίου ήταν η κυρία Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, με θέμα «Μεγάλες τομές της Επανάστασης του 1821».

Την κυρία Ευθυμίου προλόγισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή κυρία Δάφνη Οικονόμου.

Ευθυμίου Δ. Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου εξήντα Δήμους της χώρας, εικοσιπέντε εκτός Αθηνών –ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εβδομήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Οικονόμου Δάφνη Επίτιμη Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή

Η Δάφνη Οικονόμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδία και πήγε σχολείο στην Αγγλία.

Έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Είναι μητέρα παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, και εκτός από τον Θέμο, έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαριάννα, 4 εγγόνια και μια δισέγγονη.

Εργάστηκε εθελοντικά στο Αμαλιείον, στην ΕΛΕΠΑΠ, στον Όμιλο Εθελοντών και στο Σ.Ε.Ο, αλλά από το 1972, όταν με τον άνδρα της Κωνσταντίνο Οικονόμου, διατέλεσαν ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην Εταιρεία.

Από 1985 μέχρι 1991 χρημάτισε Γενική Γραμματεύς του Δ.Σ, και σε τρεις διαφορετικές περιόδους, Πρόεδρος του Δ.Σ.

Το 1999, εξελέγη Πρόεδρος της International Cerebral Palsy Society (ICPS), κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε όλο τον κόσμο και έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Είναι Γενική Γραμματεύς του Δ.Σ της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ.

Πάντα ασχολείται με τα καλλιτεχνικά προγράμματα στην Πόρτα Ανοιχτή, ιδιαίτερα με την Θεατρική Ομάδα.

Έχει εκδώσει τρία βιβλία και μια συλλογή ποιημάτων.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» 01:37:09

Ιαν 31, 2020

Παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της «Πρωτοβουλίας 1821-2021»

Μητσοτάκης Κυριάκος Πιμπλής Νίκος Λασκαρίδης Πάνος Μάνος Ιωάννης Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καραμανωλάκης Βαγγέλης Γκλαβίνας Παναγιώτης Γρηγορίου Βασίλειος Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Τσούχλος Νίκος Κωβαίος Άγγελος

Γλώσσα: Ελληνική