Μίτιλης Αχιλλέας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/06/2015
Διάρκεια
19:59
Εκδήλωση
Μετανάστευση, κρίση και δικαιώματα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Χώρος
New York College
Διοργάνωση
New York College
Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Εκπαίδευση
Ετικέτες
μειονότητες, ρατσισμός, μετανάστευση
Η πολυπολιτισμική (και όχι διαπολιτισμική) σύνθεση των σύγχρονων κοινωνιών, σε συνδυασμό με τις ρατσιστικές θεωρίες και αντιλήψεις που αναπτύσσονται, έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σχολική ζωή και αποτελούν ισχυρότατο παράγοντα εκδήλωσης και εξάπλωσης της ενδοσχολικής βίας. Αν και η ποιοτική σύνθεση των μειονοτήτων – μεταναστών αλλάζει περιοδικά στις κοινωνίες, κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, εντούτοις παραμένουν σταθερές ή παρόμοιες οι εκδηλώσεις και αρκετά από τα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας, που σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται αρνητική έως και εχθρική στην παρουσία τους, αλλά και στην προοπτική της ένταξης και της αρμονικής συμβίωσης μαζί τους.
Η εννοιολογική προσέγγιση του ρατσισμού αποτελεί το πρώτο βήμα αναγνώρισης, επεξεργασίας και αντιμετώπισής του. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μελέτη ενός φαινομένου, που μετατρέπει την ανασφάλεια και τα λανθάνοντα άγχη των ανθρώπων σε ένα «ηχείο της υστε¬ρίας των μαζών». Μέσα από το άφθονο θεωρητικό και ερευνητικό υλικό αναδεικνύονται όλες οι πτυχές ενός παγκόσμιου και διιστορικού φαινομένου. Επιπλέον, η μελέτη της παρουσίας των μειονοτήτων μέσα στο χώρο του σχολείου βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την ανάπτυξη της φυλετικής στάσης των μαθητών και την εξέλιξή της σε στερεότυπα, προκαταλήψεις ή ακόμα και σε θετική στάση απέναντί τους.
Ο Αχιλλέας Μίτιλης γεννήθηκε το 1962 στον Τύρναβο της Λάρισας και είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Είναι εκπαιδευτικός από το 1984 και Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 2003. Παράλληλα, είναι Συντονιστής Σχολικών Συμβούλων Πειραιά από το 2012, ενώ έχει διατελέσει Υποδιευθυντής του ΠΕΚ Πειραιά, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Πειραιά και Μέλος του Διοικητικού Συμβου¬λίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν».
Είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1997) και MSC Μοντέλων Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014). Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας (1981), Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστη¬μίου (1985), Μαρασλείου Διδασκαλείου Δ.Ε. (1992) και Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ (2005).
Έχει συμμετοχή σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις, ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων: Οι μειονότητες μέσα στη σχολική τάξη, μια σχέση αλληλε¬πίδρασης (Εκδ. Οδυσσέας, 1998) και Οδηγός Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Εκδ. Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, 2004).