Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μελέτη περίπτωσης για Γονεϊκή Αποξένωση

Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου Αριστονίκη

3 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:12:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1017
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της ημερίδας "Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού" Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί αναπτύσσουν:

α. το γεγονός ότι η κοινή ανατροφή αναδύεται ως κανόνας τόσο στις οικογένειες με δύο γονείς όσο και μετά τον τυχόν χωρισμό / διαζύγιο,

β. τη σημασία των ευθυνών έναντι των "δικαιωμάτων" και

γ. την ιδέα ότι η κοινή ανατροφή παιδιών είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού.

Μεταξύ των ομιλητών:

1. Η Jennifer Harman μιλά για τη γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής οικογενειακής βίας.

Εστίαση στις συμπεριφορές του αποξενωτή και τις επιπτώσεις στον αποξενωμένο γονέα, με πρακτική εφαρμογή για τις κρατικές πολιτικές και την πράξη (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τεκμηρίου κοινής ανατροφής παιδιών).

2. Ο Edward Kruk ερμηνεύει τη γονική αποξένωση ως μορφή συναισθηματικής κακοποίησης του παιδιού.

Εστίαση στις συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα και του της επίδρασής του στο παιδί, με πρακτική εφαρμογή στις κρατικές πολιτικές και στην πράξη (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης τεκμηρίου κοινής ανατροφής παιδιών).

3. Ο Vittorio Vezetti αναλύει τα οφέλη της κοινής ανατροφής παιδιών για τη σωματική και ψυχική υγεία του γονέα και του παιδιού και τις αρνητικές επιπτώσεις της ΓΑ στη σωματική και ψυχική ευημερία των γονέων και των παιδιών.

4. Η Malin Bergstrom μιλά για την επίδραση της κοινής ανατροφής παιδιών στην ευημερία των παιδιών και των γονέων στη Σουηδία και την αποτελεσματικότητα της κοινής ανατροφής παιδιών στην πρόληψη της ΓΑ, σε μία διάλεξη με θέμα "Περιορισμός της επικοινωνίας: πώς η παραβίαση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας επηρεάζει τα παιδιά και τη δυναμική στις οικογένειες".

Η ομιλία της ψυχολόγου Αριστονίκης Θεοδοσίου – Τρυφωνίδου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δεύτερης Ενότητας με θέμα "Γονική Αποξένωση".

Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου Αριστονίκη Ψυχολόγος

Η Αριστονίκη Θεοδοσίου Τρυφωνίδου σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ με υποτροφία από το ΙΚΥΚ. Έχει 4 μεταπτυχιακές ειδικεύσεις: στη Συμβουλευτική ψυχολογία, στη Σχολική-Εξελικτική ψυχολογία, στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών μονάδων, στην Εικαστική Θεραπεία. Έχει διδακτορικό τίτλο στην Εξελικτική-Σχολική ψυχολογία.

Έχει εξειδικευτεί στη χορήγηση μαθησιακών και ψυχοδιαγνωστικών τεστ, στη Συστημική θεραπεία ζευγαριών,στην Γνωστική-Αναλυτική ψυχοθεραπεία, στην τραυματοθεραπεία, στην σεξουαλική κακοποίηση, στο λαϊκό παραμύθι κ.ά.. Την ενδιαφέρουν ερευνητικά: Η προ-εφηβεία ως αναπτυξιακή περίοδος στα κορίτσια, η δόμηση των Προσωπικών ταυτοτήτων, η μάθηση, η ψυχολογία των επενδυτών, το παραμύθι.

Είναι συγγραφέας 12 βιβλίων. Είναι πιστοποιημένη Ψυχολόγος Europsy στην κλινική και εκπαιδευτική πρακτική. Έχει διδάξει σε διάφορα κολέγια και πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο κολέγιο CDA και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες.

Σχετικές ομιλίες