Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος
Λυμπεράκη Αντιγόνη
Κατσίμη Μαργαρίτα
Terzi Alessio
Ματσαγγάνης Μάνος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
12/10/2022
Διάρκεια
01:26:59
Εκδήλωση
Δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Πολιτική, Οικονομία
Ετικέτες
παγκοσμιοποίηση, Κίνα, ρωσική εισβολή, Ουκρανία, πόλεμος στην Ουκρανία, διεθνές εμπόριο, παγκόσμια ειρήνη, κλιματική αλλαγή, παγκόσμια φτώχεια, πολυμερής συνεργασία
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Ποιο είναι το μέλλον της παγκοσμιοποίησης;" την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022.
Η άνοδος της Κίνας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιθανό να αποτελέσουν σημεία καμπής όχι μόνο για τη γεωπολιτική, αλλά και για την οικονομική γεωγραφία. Μήπως η παγκοσμιοποίηση έχει φτάσει στο ζενίθ της και είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Ποιο είναι το μέλλον του διεθνούς εμπορίου; Μπορεί η πολυμερής συνεργασία να συμβάλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας;
To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος είναι Ειδικός Σύμβουλος και Επίκουρος Καθηγητής στο School of Advanced International Studies του Johns Hopkins University. Έχει διατελέσει Ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της USAID.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1959. Είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομία των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και M. Phil στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Sussex. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York (Queen’s College) και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Διετέλεσε βουλευτής το 2015.
Kατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της και μετά, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών δομών με τις οικονομικές επιδόσεις: Οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ως σημείο συρροής της οικογένειας, μικρής κλίμακας παραγωγής και αναζήτησης ανταγωνιστικότητας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Τα σημερινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση και η γυναικεία οικονομική δραστηριότητα.
Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.
Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του "Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας" (2008-2010).
Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Τζούλι Νέλσον και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik.
Έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών, τη μετανάστευση και την ανάπτυξη. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Action Aid Hellas και Action Aid της Κένυας, καθώς και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE). Είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διακρατική «Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και Συνταξιοδότηση και την Ευρώπη (SHARE)».
Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996), το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ, ως τότε. Το φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.
Κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφια σε κομματικό σχηματισμό στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012, με το κόμμα της Δράσης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Μετά την παραίτηση του Στέφανου Μάνου από την ηγεσία της Δράσης, τον Ιούλιο του 2012, ανέλαβε την αντιπροεδρία του κόμματος. Το 2014, η Αντιγόνη Λυμπεράκη αποχώρησε από τη Δράση και εντάχθηκε στο Ποτάμι.
Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (από το 2016) και επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) (από το 2021). Εργάστηκε στη London School of Economics (1990-93), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 και 2001-04), Θεσσαλίας (1999-2001), καθώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε και διηύθυνε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Υπήρξε ειδικός σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1997-2001). Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και (με υποτροφία του ΙΚΥ) στα πανεπιστήμια του York (MSc) και του Bristol (PhD) στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, της UNICEF, και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ήταν μέλος της Ομάδας Ειδικών του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor (2012-14). Έχει υπάρξει Fulbright Scholar στo Πανεπιστήμιo Harvard (2014) και UC Berkeley (2015), Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Βοστώνης (2017, 2018), και Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο Βιέννης (2019). Είναι Research Associate του Hellenic Observatory Centre στη London School of Economics (από το 2024), μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις (από το 2016), και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Giangiacomo Feltrinelli στο Μιλάνο (από το 2022). Το βιβλίο του (με τον Anton Hemerijck) με τίτλο «Who’s afraid of the welfare state now?» κυκλοφόρησε το 2024 από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press.