Ανεστίδης Σταύρος Θ.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/03/2022
Διάρκεια
00:17:32
Εκδήλωση
1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
μικρασιατικός ελληνισμός, μικρασιατική καταστροφή, Οκτάβιος Μερλιέ, Μέλπω Μερλιέ, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «1922-2022: Η συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας». Έναν αιώνα μετά τα «μικρασιατικά», επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος, ερευνητές από διαφορετικές αφετηρίες, θα πάρουν το λόγο για να ενισχύσουν το διάλογο, σε μια θεματική σχετικά με την επίδραση του μικρασιατικού στοιχείου σε ποικίλα πεδία-ζητήματα της νεοελληνικής ζωής: στην ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελλαδικό γίγνεσθαι, το πολεοδομικό, την οικονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Είναι ακόμη ζωντανή η μνήμη των γεγονότων; Πώς συνεισέφεραν οι Μικρασιάτες στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας;
Σύνοψη της ομιλίας
Η εισήγηση αναφέρεται στην πραγμάτωση του μεγάλου οραματισμού της μουσικολόγου Μέλπως Μερλιέ για την αποθησαύριση της μικρασιατικής μνήμης και τη μελέτη των στοιχείων της πνευματικής και πολιτισμικής παρακαταθήκης του μικρασιατικού ελληνισμού, με την άοκνη συμπαράσταση του συζύγου της, νεοελληνιστή φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ.
Ο Σταύρος Θ. Ανεστίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1960. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, με επιστημονικά ενδιαφέροντα που επικεντρώνονται στην ιστορία των ιδεών στην Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία στον ύστερο 19ο αιώνα. Άρθρα και μελετήματά του δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2002 είναι υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών από το 2015. Πρόσφατη μελέτη του για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή: Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Πάνθεον. Δεκαεπτά προσωπογραφίες, Αθήνα, Σύνδεσμος των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, 2019.