Dieter Heribert
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
22/10/2017
Διάρκεια
17:44
Εκδήλωση
6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης "Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων"
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Δίκτυο Ναυαρίνο
CITY College, Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield
ACT - American College of Thessaloniki
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2018, τεχνολογικές εξελίξεις, συγκρούσεις, Ευρώπη, οικονομική κρίση
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διοργάνωσε το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου 2017, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.
Πρόκειται για μια μοναδική συνάντηση με 15 εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Ο κόσμος μας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί: πόλεμοι, προσφυγιά, τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμοί και συγκρούσεις ταυτόχρονα με ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Το κέντρο βάρους του παγκόσμιου συστήματος μετατοπίζεται, οι παλιές βεβαιότητες διαψεύδονται ενώ η Ελλάδα βασανίζεται ακόμα από την κρίση.
Γιατί η ελληνική οικονομική κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ; Ποια είναι η σοβαρότερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη; Πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία του Ερντογάν; Πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050; Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρες τεχνολογικά χώρες; Πόσο κινδυνεύουμε από τον Ισλαμισμό αλλά και την Ισλαμοφοβία; Πώς μπορεί το Brexit να γίνει μια ευκαιρία για την Ευρώπη; Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την πολιτική σταθερότητα αλλά και το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Δύση; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμπόσιο.
Ο Heribert Dieter είναι ερευνητής στο German Institute for International and Security Affairs του Βερολίνου και non-resident Senior Fellow στο Chongyang Institute for Financial Studies του Πεκίνου. Είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Zeppelin. Η έρευνά του επικεντρώνεται στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοδοτήσεις.
Έχει ασχοληθεί με την περιφερειακή ολοκλήρωση στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδίως όσον αφορά την υπερεθνική χρηματοοικονομική συνεργασία. Αναλύει επί του παρόντος τις προοπτικές της παγκοσμιοποίησης à la carte, η οποία επιτρέπει στις κοινωνίες να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους στο σχεδιασμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών τους.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.