Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος
Πιρτσιόλας Στέργιος
Χατζηδάκης Κωστής
Σαχινίδης Φίλιππος
Λιβαδάς Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/06/2018
Διάρκεια
73:07
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αίγλη Ζαππείου - Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Διοργάνωση
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτή Κοινωνία
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
3ο μνημόνιο, μνημόνιο, αναπτυξιακή ανασύνταξη, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταμνημονιακή εποχή, λαϊκισμός, μεταρρυθμίσεις, βιώσιμη ανάπτυξη, Ευρώπη, οικονομική κρίση
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία», με θέμα: «Μετά το 3ο Μνημόνιο τι;»
Ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τ. υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών πρέσβης επί τιμή Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Λιβαδάς.
Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, στην ομιλία του, υπογράμμισε τις δυσκολίες της συγκυρίας, η οποία ορίζεται από το τέλος της εποχής των μνημονίων και την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης, με αντικείμενο την αναπτυξιακή ανασύνταξη της χώρας.
Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας και τη μετάβαση από την κατάσταση της παραγωγικής ένδειας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, στην παραγωγική απογείωση. Σε κάθε περίπτωση η εθνική ιδιοκτησία των προγραμμάτων ανάπτυξης είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία τους. Έκλεισε τονίζοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θα πούμε την αλήθεια σχετικά με τα αίτια της κρίσης και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μετά ας συζητήσουμε για τις διαφορετικές λύσεις και εκεί ας διαφωνήσουμε.
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την κρισιμότητα των στιγμών διεθνώς και στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα προσαρμογής και θωράκισης της Ελλάδας απέναντι σ´ αυτό το ρευστό και γεμάτο κινδύνους περιβάλλον. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα συνειδητοποίησης των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση αλλά και όσων συνέβαλαν στην παρατεταμένη της διάρκεια.
Η συνειδητοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως προϋπόθεση για την εκπόνηση του οποιουδήποτε εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος αντίπαλος παραμένει ο λαϊκισμός, που διαπερνά το πολιτικό σύστημα και την κοινωνική συνείδηση. Στη συνέχεια μίλησε για την αναγκαιότητα προώθησης δραστικών μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.
Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι το ερώτημα της περιόδου είναι πώς η χώρα θα περάσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να μπει σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κοινωνικές συνέπειες που μας κληροδότησε η κρίση. Όρισε ως προϋποθέσεις την ελάφρυνση του χρέους, την αναπροσαρμογή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, διαρθρωτικά μέτρα για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, πρόγραμμα επενδύσεων για την επόμενη τετραετία 100 δις, σχέδιο στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για το ιδιωτικό χρέος, ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον Μάρτιο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για να αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Άσκησε τη δικηγορία από το 1982 έως το 2004, ενώ για το διάστημα 1991-1993 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος. Από το 2010 δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως μέλος ΔΣ και Πρόεδρος των εταιρειών «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι ΑΕ» και «Αιολική ΖΑΡΑΚΑ ΚΟΥΠΙΑ ΑΕ» αντίστοιχα. Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Stroicentre Real Estate Construction Company AE, ενώ από το 2008 ήταν Πρόεδρος των εταιρειών MED SEA HEALTH AE και ΜΑRE VILLAGE AE με αντικείμενο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Εξίσου πλούσια είναι και η πολιτική και κοινωνική του δράση. Σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» και την περίοδο 1975-1979 ήταν γραμματέας της νεολαίας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Από το 1982 έως και το 1987 ήταν μέλος της ΚΕ και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού, Γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1985-1991 ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ (Ελληνική Ανανεωτική Αριστερά), ενώ ειδικότερα από το 1989 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς. Από το 1996 έως και το 2004 πήρε τη θέση του Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς και της Προόδου. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.
Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.
Δικηγόρος Αθηνών.
Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).
Ευρωβουλευτής (1994-2007).
Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε το 1963 στον Καναδά και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συνέχισε τις σπουδές με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης (CUNY) και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (1994). Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας.
Δίδαξε οικονομικά στο Manchester School of Management του UMIST (1991-1994).
Εργάστηκε στο ΙΟΒΕ και στην Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο διάστημα 2000-2004.
Το 2007 εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2009.
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
Στις 17 Ιουνίου 2011 ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, θέση που διατήρησε στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.
Στις 21 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών.
Επανεξελέγη στις εθνικές εκλογές στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου 2012.
Υπήρξε Μέλος Επιτροπών Οικονομικών και διατέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απολογισμού - Ισολογισμού της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015.
Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο, με δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, στον περιοδικό τύπο και σε εφημερίδες.
Είναι παντρεμένος με τη Ράνια Καραγεώργου από το 1990 και έχει ένα γιο το Δημήτρη.
Ο Σταύρος Λιβαδάς σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσοβιου Πολυτεχνείου. Εργάζεται ως Μηχανικός Μελετητής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας ΤΕΑΜ ΜΗ ΑΕ.
Κοινωνική Δραστηριότητα:
- Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ο Πολίτης», όλα τα χρόνια της έκδοσής του από το 1976 ώς το 2008 (θάνατο του ιδρυτή –διευθυντή του, Άγγελου Ελεφάντη).
- Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του «Ομίλου Αριστερά Σήμερα-ΑΡΣΗ», με πρόεδρο το Μιχάλη Παπαγιαννάκη (2006-2009).
- Ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνος του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», μετεξέλιξη της ΑΡΣΗ, μετά το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
- Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ως την αποχώρησή του από το κόμμα, στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2013.
Ο Σταύρος Λιβαδάς είναι μέλος του Δ.Σ. της "Κίνησης Πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία".