Παναγιώτου Θεμιστοκλής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/04/2011
Διάρκεια
12:58
Εκδήλωση
20ο Συνέδριο - "Ημέρες Παθολογίας '11"
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Γ' Παθολογική Κλινική – Π.Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Παθολογία
Ετικέτες
κατάθλιψη, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, αντικαταθλιπτικά, SSRIs, Fluoxetin, Paroxetin
Τα αντικαταθλιπτικά αποτελούν τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως και η μακράς διάρκειας αντικαταθλιπτική θεραπεία συνιστάται για την αποφυγή υποτροπών. Ωστόσο η χορήγηση αντικαταθλιπτικών έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Σε ότι αφορά στην παχυσαρκία, έχει διαπιστωθεί ότι η μακρά θεραπεία με αντικαταθλιπτικά τύπου SSRIs (selective serotonin reuptake inhibitors) μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για παρενέργεια των φαρμάκων ή όχι. Μεταξύ των SSRIs φαίνεται πως η fluoxetin σχετίζεται με τη μικρότερη πρόσληψη βάρους ενώ η paroxetin με τη μεγαλύτερη.
Σε ότι αφορά στον διαβήτη τύπου ΙΙ, μια μικρή αλλά ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου (φυσικά ο κύριος παράγοντας παραμένει η αντίσταση στην ινσουλίνη). Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταανάλυση έδειξε αυξημένο κατά 37% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ σε καταθλιπτικούς ενήλικες (αν και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί εν μέρει για τη σχέση αυτή).
Μελέτες για τη δράση των αντικαταθλιπτικών στην ομοιοστασία της γλυκόζης έδειξαν ότι η θεραπεία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η διάρκεια της θεραπείας φαίνεται να αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη της νόσου: μελέτη κατέδειξε ότι η συνεχής χορήγηση αντικαταθλιπτικών συνδέεται με την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, σύνδεση που δεν διαπιστώθηκε για τη διαλείπουσα χορήγηση.
2. Eaton WW, Armenian H, Gallo J, Pratt L, Ford DE, Depression and risk of onset of type II diabetes. A prospective population – based study, Diabetes Care 1996
3. Knol MJ, Twisk JW, Beekman AT, Heine RJ, Snoek FJ, Pouwer F et al, Depression as a risk factor for the onset of type 2 diabetes mellitus. A meta-analysis, Diabetologia 2006