Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μεταξύ Ευρωπαίων - Μία λογοτεχνική ιχνηλασία

Οικονόμου Χρήστος, Kaiser Vea, Τοπάλη Μαρία, Κατσιούλης Χρήστος

5 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 106:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1037
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τι μας συνδέει κοινωνικά και ατομικά στην Ευρώπη; Το ίδρυμα Friedrich Ebert Ελλάδος διοργάνωσε στο ΤΗΕ ΒΟΧ μια ανοιχτή συζήτηση που αποπειράθηκε να δώσει απαντήσεις στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα, με τη βοήθεια δύο συγγραφέων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα και την Αυστρία.

Στόχος της βραδιάς ήταν να χαρτογραφηθεί το πολιτισμικό – πολιτικό συγκρουσιακό τοπίο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, να αναλύσει τις κοινωνικές και πνευματικές τάσεις, όπως αυτές εντοπίζονται από τους δύο συγγραφείς, να εξετάσει σε βάθος  την προσωπική αίσθηση των πολιτών πάνω στο θέμα που μας απασχολεί αλλά και να  τους βοηθήσει να ανακαλύψουν παρέα τα κοινά τους ευρωπαϊκά σημεία.

Χαιρετισμός
 

Χρήστος Κατσιούλης, Διευθυντής του ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα

Συζήτηση με τους:
 

Vea Kaiser, Συγγραφέας (Αυστρία, «Makarionissi», 2015)
 

Χρήστος Οικονόμου, Συγγραφέας («Κάτι θα γίνει, θα δεις», 2010)
 

Συντονισμός
 

Μαρία Τοπάλη, Ποιήτρια

Οικονόμου Χρήστος Συγγραφέας

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων "Η γυναίκα στα κάγκελα". Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, "Κάτι θα γίνει θα δεις" (εκδ. Πόλις, 2010), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και μεταφράστηκε στα ιταλικά (Editori Riuniti, 2012) και στα γερμανικά (C.H. Beck, 2013). Προγραμματίζεται επίσης να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ (Archipelago Books) και στην Ισπανία (Valparaiso). Ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων "Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα" (εκδ. Πόλις, 2014). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Kaiser Vea Συγγραφέας

Η Vea Kaiser γεννήθηκε το 1988 στην Αυστρία. Δημοσίευσε το 2012 το πρώτο της μυθιστόρημα "Blasmusikpop oder Wie die Wissenschaft in die Berge kam" (Ποπ με πνευστά ή Πώς ήρθε η επιστήμη στα βουνά), που κατέλαβε την πρώτη θέση των μπεστ σέλερ της αυστριακής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης ORF και ενθουσίασε τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και τον Τύπο.

Έχουν δρομολογηθεί μεταφράσεις του έργου στα τσεχικά, ολλανδικά και γαλλικά καθώς και η κινηματογραφική του μεταφορά. Μετά την περιοδεία προώθησης του βιβλίου της σε περισσότερες από 100 πόλεις και 10 χώρες η Vea Kaiser σπουδάζει τώρα στη Βιέννη αρχαία ελληνικά. Το δεύτερο μυθιστόρημα της "Makarionissi oder Die Insel der Seligen" (Μακαριονήσι ή Το νησί των μακαρίων) δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2015.

Τοπάλη Μαρία Ποιήτρια

Η Μαρία Τοπάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Φραγκφούρτη (υπότροφος Ιδρύματος Daimler Benz). Εργάστηκε ως διευθύντρια παραρτήματος Ελλάδας του γερμανικού πολιτικού Ιδρύματος Friedrich Ebert καθώς και ως διευθύντρια του think tank ΟΠΕΚ. Σήμερα εργάζεται στο ΕΚΚΕ (τμήμα επιστημονικής πληροφόρησης και εκδόσεων). Από το 1996 δημοσιεύει ποίηση, κριτική και μεταφράσεις από τα γερμανικά. Από το 2006, είναι τακτική συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής όπου, από το 2018, δημοσιεύει ένα μηνιαίο κριτικό άρθρο με αντικείμενο την ποίηση σε μόνιμη στήλη της εφημερίδας. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ποιητική. Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση «Ο Καβάφης πάει σχολείο» (2014-2018). Συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ «art in art» και τη φωτογράφο Μαριλένα Σταφυλίδου σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με αντικείμενο την ποίηση και τη φωτογραφία. Μαζί με την εικαστικό Μάρω Μιχαλακάκου επιμελήθηκε το εργαστήριο «Κολάζ και λογοτεχνία» του ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021). Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο πρόζας από κοινού με τον Κ. Ματσούκα και την ανθολογία ελληνικής ποίησης του 21ου αιώνα Ποίηση με πείσμα (Αθήνα, 2020· πρωτοεκδόθηκε σε γερμανική μετάφραση τού Torsten Israel από τις edition Romiosini στο Βερολίνο το 2018).

 

Κατσιούλης Χρήστος Διευθυντής του παραρτήματος του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Ελλάδα

Σχετικές ομιλίες