Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Μεταπολίτευση», συλλογικές δράσεις και η πολιτική των συνδηλώσεων

Σεφεριάδης Σεραφείμ

15 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1542

Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Το «πολιτικό» και η κρίση της Μεταπολίτευσης".

Ανασκοπώντας την αδήριτη αρνητική τροχιά των συνδηλώσεων του όρου «μεταπολίτευση», η εισήγηση αυτή επιχειρεί πρώτα να καταγράψει την υφή των ιδεοτυπικών πόλων της πορείας (τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της «θετικής» όσο και της «αρνητικής» εκδοχής), και στη συνέχεια να ψαύσει τα πολιτικά-ιδεολογικά τους κίνητρα. Κεντρική σημασία, προκειμένου γι αυτό, αποδίδεται στο ρόλο που διαδραμάτισαν (και διαδραματίζουν) στα αντίστοιχα αφηγήματα οι συλλογικές διεκδικητικές δράσεις. Ενώ η «μεταπολίτευση» ως ειρηνική και αναίμακτη «αποκατάσταση της δημοκρατίας» υπερθεμάτιζε τα ποιοτικά στοιχεία ενός «ελληνικού θαύματος» από τα πάνω εκτοπίζοντας σχεδόν πλήρως από τον αναλυτικό της καμβά την επίδραση των κοινωνικών αγώνων που προηγήθηκαν αλλά και επακολούθησαν την καθεστωτική αλλαγή, η «μεταπολίτευση» ως μήτρα κοινωνικοοικονομικής και θεσμικής κακοδαιμονίας προβαίνει στη σύζευξη κοινωνικών αγώνων και πολιτικής διαφθοράς. Αμφότερες οι αποδόσεις ελέγχονται ως γνωστικά στατικές, πραγματολογικά ανακριβείς και αξιακά υποβολιμαίες, με κεντρικό στόχο τον περιορισμό και/ή τη δραστική συρρίκνωση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Σεφεριάδης Σεραφείμ Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης (PhD, Columbia 1998) είναι Eπίκουρος Kαθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Life Member στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (CLH) και συντονιστής του «ΚύκλουΣυγκρουσιακής Πολιτικής». Επί σειρά ετών γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, υπήρξε Senior Member στο Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης (St Peter’s College), Fellow in Politics & History στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (1999-2001), Jean Monnet Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (1998-99) και Hannah Seeger Davis Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton (1997-98). Το έργο του βρίσκεται στην τομή της συγκριτικής πολιτικής κοινωνιολογίας (με έμφαση τη μελέτη της συγκρουσιακής πολιτικής και των κοινωνικών κινημάτων), της ελληνικής και ευρωπαϊκής εργατικής ιστορίας, και της μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών. Επιμελητής του τόμου Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος (Παπαζήσης 2004) και Συλλογικές δράσεις και κοινωνικά κινήματα στον 21ο αιώνα (Θεμέλιο: υπό έκδοση), έχει επίσης συν-επιμεληθεί τον τόμο Δικτατορία 1957-1974: Πολιτικές πρακτικές, ιδεολογικός λόγος, αντίσταση (Κατστανιώτης 1999) και Η «σύντομη» δεκαετία του ’60: Θεσμικό πλαίσιο, κομματικές στρατηγικές, κοινωνικές συγκρούσεις, πολιτισμικές διεργασίες (Καστανιώτης 2008). Το βιβλίου του Πολιτική χωρίς αναγωγισμούς, με έμφαση στη συγκρουσιακή πολιτική και τα κοινωνικά κινήματα, είναι υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Σαββάλα καθώς επίσης και το έργο Στις διαδρομές της ιστοριογραφίας: μια κοινωνικοεπιστημονική ματιά. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά όπως: Comparative Politics, Journal of South European Studies, European Journal of Industrial Relations, Journal of Contemporary History, Rivista Italiana di Scienza Politica, Journal of Modern Greek Studies, Historein, Actuel Marx και την Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα του και βιβλιοκριτικές δημοσιεύονται τακτικά στον Τύπο.

Σχετικές ομιλίες