Διαμαντοπούλου Άννα
Παπαδόπουλος Αλέκος
Νεκτάριος Μιλτιάδης
Μινογιάννης Παναγιώτης
Σουλιώτης Κυριάκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/05/2016
Διάρκεια
01:21:52
Εκδήλωση
Μεταρρύθμιση…και εις άλλα με υγεία
Χώρος
Ξενοδοχείο Royal Olympic
Διοργάνωση
Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Πολιτική
Ετικέτες
μεταρρύθμιση συστήματος Υγείας, σύστημα Υγείας
Μετά τις μελέτες και τις εκδηλώσεις για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, την αντιμετώπιση της ανεργίας, το ενεργειακό κόστος, το ασφαλιστικό κλπ., το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατέθεσε πρόταση για την αναγκαία μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας προς δημόσια συζήτηση, και πραγματοποίησε εκδήλωση την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, με θέμα : "Μεταρρύθμιση… και εις άλλα με υγεία".
Ο πρώην Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος ήταν ο εισαγωγικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Η παρουσίαση της μελέτης για την Υγεία έγινε από τον Καθηγητή ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους:
- Μινογιάννη Παναγιώτη, Γενικό Διευθυντή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Columbia
- Σουλιώτη Κυριάκο, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρ. Αντιπρόεδρο ΕΟΠΠΥ.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).
Εξελέγη βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), 1990, 1993, 1996 και 2000, ενώ στις εκλογές του 2004 και 2007 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών.
Διετέλεσε Υπουργός και Υφυπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990 και του 2000:
-Υφυπουργός Οικονομικών (Οκτώβριος 1993 - Φεβρουάριος 1994)
-Υπουργός Οικονομικών (Φεβρουάριος 1994 - Σεπτέμβριος 1996)
-Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης (Σεπτέμβριος 1996 - Φεβρουάριος 1999)
-Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Απρίλιος 2000 - Ιούνιος 2002)
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών ψηφίστηκε το Σχέδιο Καποδίστριας, η δημιουργία της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής "Συνήγορος του Πολίτη" και η δημιουργία του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), έχει ειδικευθεί στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93) και στην Εθνική Ασφαλιστική (1993-99), Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) καθώς και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96) και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Πρ. Μέλος της επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (2015). Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις περιοχές των εφαρμογών της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, της σύγκλισης ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, της κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις και των συστημάτων υπηρεσιών υγείας.
Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος), του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Πρύτανη, με αρμοδιότητες την Κοινωνική και Περιφερειακή Ανάπτυξη (2016-2017). Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής στο LSE Enterprise - Ομάδα Έρευνας Τεχνολογιών Υγείας.
Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α’ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006), Διοικητικός Διευθυντής στο ΜΗΤΕΡΑ - Όμιλος ΥΓΕΙΑ (2006-2007) και Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στο Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας - ΤΥΠΕΤ (2007-2010).
Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2013 ήταν Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Ειδικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις.
Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ στην πολιτική για τον καρκίνο ενώ είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του PACT (The Patient Access Partnership on Equity of Access to Quality Healthcare - Brussels) και της Επιστημονικής Επιτροπής του OIS (Osservatorio Internazionale della Salute - Rome).
Έχει ευρεία ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει την επιστημονική ευθύνη σε 35 ερευνητικά προγράμματα. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 27 βιβλία και 290 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 450 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι Associate Editor στο “BMC Public Health” (BioMed Central) και έχει διατελέσει Associate Editor στο “Health Expectations” (Wiley).