Καραβασίλη Μαργαρίτα
Νάντσου Θεοδότα
Κεραμιτζόγλου Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/06/2013
Διάρκεια
76:12
Εκδήλωση
Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Χώρος
Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Διοργάνωση
Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD)
Κατηγορία
Περιβάλλον, Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
περιβαλλοντική διακυβέρνηση, αειφόρος ανάπτυξη, συμμετοχή των πολιτών, Κοινωνία των Πολιτών, Agenda 21, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, με επιτυχία, η ανοικτή δημόσια συζήτηση με θέμα «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) με την υποστήριξη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ως συνεισφορά στο πλαίσιο της GREEN WEEK 2013 που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Χωροτάκτης και Πρόεδρος του CISD, τόνισε ότι η εφαρμογή ορθών πρακτικών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη, που αφορά σε ένα νέο μοντέλο ενημέρωσης και συμμετοχής του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και σε νέα πολιτική θεώρηση. Αναφέρθηκε στον διακριτό ρόλο του Κράτους, έναντι αυτού της Πολιτείας, προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας των πολιτών, υπογράμμισε τα περιορισμένα περιθώρια ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και πρότεινε την άμεση θεσμική κατοχύρωση πρακτικών και μεθόδων αξιόπιστης και αντιπροσωπευτικής συμμετοχής. Τέλος αναφέρθηκε στις μεθόδους, τεχνικές και διαδικασίες που διευκολύνουν την ενημέρωση και τη συμμετοχή, καθώς και στην ευθύνη και τον ρόλο του Κράτους και των επιμέρους κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση και εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής.
Η κα Θεοδότα Νάντσου, εκπρόσωπος της WWF Hellas, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινωνίας της γνώσης, της κρίσης, της παρέμβασης, των λύσεων, της αλληλεγγύης και της δράσης εξαίροντας τη γνώση ως βασικό εργαλείο. Υπογράμμισε την ανάγκη εγκαθίδρυσης θεσμών διαφάνειας, ευνομίας και συμμετοχής μέσα από μια συνεκτική κεντρική πολιτική, διαρκή κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας, την πλήρη μηχανοργάνωση του δημοσίου και σταθερές δομές διαβούλευσης μεταξύ του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων με άξονα την κοινωνική οικονομία τις κοινωνικές επιχειρήσεις το πρασίνισμα των επενδυτικών νόμων, αλλά και την παροχή προνομιακών κινήτρων και πιστοποίησης της ποιότητας. Τέλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαδικτύωσης των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.
Ο κ. Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και στις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν όπως έχει αναδειχθεί από την εμπειρία σειράς πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν διαχρονικά, που καταδεικνύουν το έλλειμμα κατανόησης και ενδιαφέροντος.
Η Μαργαρίτα Καραβασίλη γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1951.
Είναι Αρχιτέκτων d.p.l.g. Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων (ENSBA, PARIS), με Msc. στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Οικονομικό Προγραμματισμό, Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και Μsc. Κοινωνικής Ψυχολογίας, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (EHESS, Paris).
Έχει υπάρξει Μόνιμος υπάλληλος ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως 2007 σε επιτελικές θέσεις. Προϊσταμένη Τμήματος Κτιρολογίας και Προτύπων Κατοικίας στη Δ/νση Οικιστικής Πολιτικής & Κατοικίας (1994-2001) με αντικείμενο: Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα.
Έχει διατελέσει Ακόλουθος Περιβάλλοντος στην ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2001 έως το τέλος του 2003 και Πρόεδρος Ομάδας "Περιβάλλον" του Συμβουλίου της ΕΕ (Ελληνική Προεδρία-1ο εξάμηνο 2003).
Επίσης, έχει διατελέσει Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος στην νεοσύστατη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ΥΠΕΧΩΔΕ (τέλη 2003) με 5ετή θητεία.
Έχει διατελέσει Επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.
Από το τέλος του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Είναι επιστημονική Σύμβουλος Διεθνούς Προγράμματος Εργασίας για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA-ARES) από το 2006.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και του Ecocity.
Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, επιτροπές και δίκτυα πόλεων.
Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία, άρθρα και έχει δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης
Μιλά άριστα Γαλλικά και Αγγλικά.
Η Θεοδότα Νάντσου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική ηθική, στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με το χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Από το 1991 ξεκίνησε να συνεργάζεται εθελοντικά με το «νεογέννητο» τότε γραφείο του WWF στην Ελλάδα.
Από το 1993 είναι μόνιμο στέλεχος του WWF Ελλάς, στο οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής.
Έχει γράψει και δημοσιεύσει στον έντυπο Τύπο, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους πολλά άρθρα και παρεμβάσεις για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής.