Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μη λεκτική επικοινωνία κατά τη συνομιλία: Πώς δίνουμε και πώς παίρνουμε τον λόγο

Κουτσομπόγερα Μαρία, Γούτσος Διονύσης

17 Απριλίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:58:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1215

Η μετάβαση από ομιλητή σε ομιλητή σε μια συζήτηση είναι ένα οργανωμένο επικοινωνιακό σύστημα, το οποίο πραγματώνεται τόσο μέσω του φωνούμενου λόγου όσο και μέσω των μη λεκτικών εκφράσεων. Θα εστιάσουμε εδώ στο πώς η μη λεκτική δραστηριότητα δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που οι ομιλητές οργανώνουν τη σειρά τους στον λόγο και πώς η αξιοποίηση της πληροφορίας αυτής συνεισφέρει στην κατανόηση και αποκωδικοποίηση της προθετικότητας των ομιλητών και των επικοινωνιακών τους στρατηγικών.

Κουτσομπόγερα Μαρία School of Computer Science and Statistics Trinity College Dublin, Ireland

Η Δρ. Μαρία Κουτσομπόγερα είναι γλωσσολόγος, επισκέπτρια ερευνήτρια στο School of Computer Science and Statistics του Trinity College στο Δουβλίνο. Επίσης, είναι επιστημονική υπεύθυνη και συνιδρύτρια της εταιρίας Endurae Voice Technology OÜ. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Marie Curie Fellow στο Trinity College και ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η ανάλυση συνομιλίας και η μελέτη της αλληλεπίδρασης των μη λεκτικών τρόπων έκφρασης με την ομιλία με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών στο πεδίο της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής.

Γούτσος Διονύσης Καθηγητής, Τομέας Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ο Διονύσης Γούτσος είναι Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει γράψει άρθρα για την κειμενογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου, τις μεταφραστικές σπουδές, τη γλωσσολογία των σωμάτων κειμένων κ.ά. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Modeling Discourse Topic (1997), Κείμενο και Επικοινωνία (1999/2011, με την Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου), Ο Λόγος της Μετάφρασης (2001) και Γλώσσα: Κείμενο, Ποικιλία, Σύστημα (2012). Ασχολείται με την ανάπτυξη και επεξεργασία ηλεκτρονικών σωμάτων κειμένων και είναι επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων για την ανάπτυξη των σωμάτων Σώμα Ελληνικών Κειμένων και Διαχρονικό σώμα ελληνικών κειμένων 20ού αιώνα, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αριστεία», αλλά και ειδικευμένων σωμάτων κειμένων προφορικού λόγου από καθημερινές συνομιλίες και λόγου αφασικών ομιλητών.

Σχετικές ομιλίες