Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου» Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής

Τσαλίκογλου Φωτεινή

16 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4678
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τσαλίκογλου Φωτεινή

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/03/2015

Διάρκεια
68:12

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία

Ετικέτες
ανθρώπινες σχέσεις, ψυχολογικοί αμυντικοί μηχανισμοί, ψυχικός πόνος

Το πολλαπλά σημαντικό θέμα της ρευστότητας των ανθρώπινων σχέσεων προσεγγίζει στη διάλεξή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η γνωστή συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία, μέσα από τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου, αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα προσωπικό τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο σημείωμά της για το θέμα της διάλεξής της, η Φωτεινή Τσαλίκογλου γράφει: «Η ρευστότητα των καιρών διεισδύει στην επικράτεια των ανθρώπινων σχέσεων. Η προσδοκία σωτηρίας του εαυτού σου μέσα από τον άλλον, από τη μία, και η αδυναμία επένδυσης και νοηματοδότησης των σχέσεων, από την άλλη, διαμορφώνουν ένα εύθραυστο τοπίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε. Ο  άνθρωπος-νησί δεν υφίσταται. Το πεπρωμένο μας είναι η συνύπαρξη. Όμως σήμερα το “πολύ-κοντά” σε πληγώνει, το “πολύ-μακριά” σε παγώνει. Είμαστε οι σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας δοκιμάζονται, φθίνουν, καταλύονται… ίσως… Όμως σε πείσμα των καιρών  ονειρεύονται, όχι την καταστροφή αλλά την ενδυνάμωση τους». 
 

Τσαλίκογλου Φωτεινή Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Jean Piaget και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία.

Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει τα μαθήματα «Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη» και «Εγκληματολογική Ψυχολογία».

Eχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής διαταραχής και κοινωνικού αποκλεισμού και αρθρογραφεί  στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στον ιστότοπο Protagon.

Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα δικό της τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων, όπως Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο), Μυθολογίες βίας και καταστολής, Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή, Ψυχο-λογικά (Οι παγίδες του αυτονόητου), Ψυχολογία της καθημερινής ζωής (H κουλτούρα του εφήμερου), Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων και Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη.

Έχει γράψει τα βιβλία Μήπως; (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου) και Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς (Tα παράξενα της μητρικής αγάπης - Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου), καθώς και το παραμύθι Η νεράιδα της Γης.

Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλάΈρως φαρμακοποιόςΕγώ, η Μάρθα ΦρόυντΤο χάρισμα της Βέρθας και της νουβέλας Όλα τα ναι του κόσμου.

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα.

Σχετικές ομιλίες