Ανδριανός Ηλίας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/04/2013
Διάρκεια
46:35
Εκδήλωση
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ στο σαλόνι των Κατακουζηνών
Χώρος
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
εξίσωση, Wassily Kandinsky, Barry Mazur, θεώρημα, απόδειξη, τριτοβάθμια εξίσωση, Leonard Euler, μιγαδικοί αριθμοί, απειροστικός λογισμός, Isaac Newton, René Descartes, Leopold Kronecker, θεώρημα Kronecker - Weber
Έχουν οι μαθηματικοί οράματα, όνειρα;
Τι σημαίνει για ένα μαθηματικό να έχει όνειρα ή κάποιο όραμα;
Τι σημαίνει για την επιστήμη των Μαθηματικών, να έχουν οι μαθηματικοί όνειρα;
Είναι κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Barry Mazur, καθηγήτη Μαθηματικών στο Harvard στο βιβλίο Circles Disturbed –The Interplay of Mathematics and Narrative .
Στη διάλεξη με αφορμή το άρθρο του Μazur, γίνεται προσπάθεια να σκιαγραφηθεί «η ιστορία μιας εξίσωσης».
Το «Liebster Jugendtraum» του Κronecker, είναι το έναυσμα για μια αναδρομή περίπου 500 χρόνων στην Ιστορία των Μαθηματικών.
Ο μαθηματικός Ηλίας Ανδριανός σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (1973-78). Στη συνέχεια εργάστηκε σε Φροντιστήρια στην Αθήνα. Το 1983, διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζεται στο 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών. Από τη σχολική χρονιά 2005-06 είναι συνιδρυτής και έκτοτε συνυπεύθυνος του Πολιτιστικού Προγράμματος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία», και στη συνέχεια του ομώνυμου Ομίλου. Η Ιστορία και η Φιλοσοφία των Μαθηματικών, και γενικότερα των Θετικών Επιστήμων, είναι ο χώρος των ενδιαφερόντων του, κυρίως μέσω της αφήγησης και της ένταξής τους στη διδασκαλία των Μαθηματικών.
2. "Η πρόκληση του Hilbert", Jeremy J. Gray, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, μετ. Τεύκρος Μιχαηλίδης
3. "O Γκαλουά και το κλειδί της Συμμετρίας", Ian Stewart, Eκδόσεις Τραυλός
4. "ΘΕΩΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ. O μαθηματικός, η συμμετρία και το Τέρας", Marcus dy Sautoy, Εκδόσεις Τραυλός
5. "To θεώρημα του Παπαγάλου", Ντενι Γκετζ, Εκδόσεις Πολις ,μετ. Τεύκρος Μιχαηλίδης
6. "On the History of Hilbert’s Twelth Problem. A Comedy of Errors", Norbert Scappacher, Matetiaux pour l’histoire des mathematiques au Xxe siecle
7. "Από τις “μαθηματικές μονομαχίες”στον Gauss", Ηλίας Ανδριανός