Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια μονοκατοικία για 4 οικογένειες στην οδό Μπενάκη 118

Γιαμαρέλος Στέλιος

17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3472
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
 

Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
 

Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
 

Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
 

Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:

1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται

2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις

3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις

4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
 

Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
 

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:

Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:

Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).


Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γ΄ Ενότητας της Πρώτης Απογευματινής συνεδρίας με θέμα: "Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι - Εστιάσεις".

Γιαμαρέλος Στέλιος Διδάσκων ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής, The Bartlett School of Architecture UCL

Ο Στέλιος Γιαμαρέλος (γεν. 1982) είναι Διπλωματούχος της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2007), MΔΕ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» (ΕΜΠ, 2009) και Πτυχιούχος του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ (2012), ΜΔΕ «Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας» (ΕΚΠΑ, 2013). Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στην ιστορία, την φιλοσοφία και την αισθητική υποστηρίχθηκαν με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Κρατικών Υποτροφιών, Α. Σ. Ωνάση και Π. & Ε. Μιχελή. Κατά τη διάρκειά τους, παρείχε επικουρικό διδακτικό έργο σε μαθήματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2008-2009), ενώ ήταν επίσης βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος ΕΜΠ/ΥΠΕΚΑ «Μεταλλασσόμενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνας και Πειραιά» (2010-2012). Σε συνεργασία με τις Α. Καρανδεινού και Χ. Αχτύπη επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και τον συνοδευτικό κατάλογο, ATHENS by SOUND (Αθήνα: futura 2008). H διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στην Bartlett School of Architecture, UCL, εκπονήθηκε με υποτροφία του ΙΚΥ (Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ΕΣΠΑ, 2007-2013). Διδάσκει μαθήματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής στην ίδια σχολή, στο University of East London και στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του UCL. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν το βιβλίο "Αχαρτογράφητα ρεύματα", που συνέγραψε σε συνεργασία με τον Τάσο Μπίρη (Αθήνα: Μελάνι 2014), καθώς και ερευνητικές εργασίες στο Journal of Architectural Education (2015) και στο Architectural Histories του European Αrchitectural Ηistory Νetwork.

Προφίλ του Στέλιου Γιαμαρέλου στο Academia

Σχετικές ομιλίες