Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μία νέα μετάφραση Διαλόγων του Πλάτωνα

Καλλιγάς Παύλος, Νεχαμάς Αλέξανδρος, Τσούνα Βούλα, Τσιρώνη Νίκη, Καρρά Λυδία

15 Δεκεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 912

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Με αφορμή το βραβευμένο με κρατικό βραβείο μετάφρασης βιβλίο του καθηγητή Παύλου Καλλιγά που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Στιγμή, ο συγγραφέας συνομιλεί με τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Princeton, Alexander Nehamas, και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (S. Barbara) Βούλα Τσούνα, για το έργο του Πλάτωνα, τη σημασία και την επικαιρότητά του σήμερα.

Διοργάνωση: Δρ. Νίκη Τσιρώνη, ιστορικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Καλλιγάς Παύλος Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ - τ. Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Ο Παύλος Καλλιγάς διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Ήταν Καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. ως το 2015 και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη φιλοσοφία κατά την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας, ιδιαίτερα με τον Νεοπλατωνισμό. Έχει επιμεληθεί την σχολιασμένη έκδοση των Εννεάδων του Πλωτίνου από την Ακαδημία Αθηνών σε επτά τόμους (1990-2018). Έχει επίσης δημοσιεύσει σχολιασμένες εκδόσεις έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Έχει διατελέσει εκδότης του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων (1997-2012).

Νεχαμάς Αλέξανδρος Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στην Έδρα Carpenter του Πανεπιστημίου Princeton - Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς είναι Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στην Έδρα Carpenter του Πανεπιστημίου Princeton. Είναι Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τσούνα Βούλα Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της California (Santa Barbara)
Τσιρώνη Νίκη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Δρ Νίκη Τσιρώνη είναι ιστορικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας. Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έλαβε το διδακτορικό της από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διατελέσει εταίρος του CHS – Harvard University, Washington D.C. (2013-2023), του Stavros Niarchos Centre for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Simon Fraser, και από το 2023 εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree). Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή λογοτεχνία, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στην ιστορία και την ψυχολογία και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες σε διεθνείς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει την επιστημονική διεύθυνση του προγράμματος «Συναισθήματα στην ψυχολογία και την ιστορία» του Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Ειδικεύεται στη συστημική προσωπική και οικογενειακή θεραπεία. Στο πλαίσιο δράσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, έχει διοργανώσει με επιτυχία συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις για το βιβλίο και την ιστορία του, τα συναισθήματα, το σώμα και τον εαυτό, καθώς και επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Καρρά Λυδία Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβώνη, και μεταπτυχιακά σε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) 1981-83.

Το 1972 ίδρυσε με το σύζυγό της την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

1975: Ηγήθηκε στο Cyprus Relief Fund, Λονδίνου, της οικονομικής υιοθεσίας των προσφυγόπουλων της Κύπρου.

Την περίοδο 1992 - 1994 ως πρόεδρος του Hellenic Cultural Centre (συνομοσπονδία ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων) στην Αγγλία είχε την ευθύνη των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν η τριήρης έπλευσε στον Τάμεση.

Από το 1980 εργάστηκε κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες. Από το 1985 αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία και έχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες.

Οι ταινίες της έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες & έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική:
Με τα έσοδα από την πώληση στην Αμερική της ταινίας «ΣΙΝΑ, Το Θεοβάδιστο Όρος» συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα της μεσαιωνικής τράπεζας της Μονής.

“Sir Steve Runciman, Γέφυρα στην Ανατολή”, για τον Βυζαντινό πολιτισμό, απέσπασε βραβείο στο Chicago Film Festival.

Η «Φωνή Αιγαίου» απέσπασε βραβείο «καλύτερης ταινίας για την φύση» (2005) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Heritage Film Festival.

H ταινία της «Mια Ζωή, μια Εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» επελέγη για την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. Η ταινία αυτή έχει παιχθεί σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς.

Τελευταία της ταινία «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο», που παίχθηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο MediMed στη Βαρκελώνη.

Πρωτοστάτησε στον 1ον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία της Πλάκας 1974- 1982.
Επιμελήθηκε την έκδοση, συνέβαλλε κείμενο, «Ευάλωτη Γη», εκδόσεις Πατάκη (2008).

Είχε επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια 2 σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας
- α/ στον Τύμβο Μαραθώνος το 2010 για τα 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη (με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Αντώνη Καφετζόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη)
- β/ «Άνθρωπος και Φύσις: από τον Όμηρο στον Ελύτη», στο Ηρώδειο το 2013 για τα 50 Χρόνια της Europa Nostra (με τη συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων)
- Από το 2004, καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη».

To 2014 ίδρυσε με την Μάγια Τσόκλη το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Τον Μάρτιο 2015 είχε την επιμέλεια και συνέγραψε κείμενα της έκθεσης «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι.

Από τον Απρίλιο 2017 είναι Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το 2019 βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra ως ιδρύτρια του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Τον Δεκέμβριο 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Σχετικές ομιλίες