Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας

Bourke Joanna, Αθανασίου Αθηνά

20 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:11:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1417
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Έτσι, το Μegaron Plus υποδέχτηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 την Joanna Bourke [Τζοάννα Μπερκ], καθηγήτρια στο Birkbeck College [Κολέγιο Μπέρκμπεκ] - έδρα Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών και Αρχαιολογίας και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Η ομιλία της είχε τίτλο «Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας». Τη διακεκριμένη ομιλήτρια προλόγισε η Αθηνά Αθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Μια παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας»

Μία στις 5 γυναίκες κακοποιείται σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλει ποτέ την επίθεση στην αστυνομία. Τα θύματα πασχίζουν συνήθως να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν την οδύνη τους, ειδικά όταν ο βιασμός θεωρείται μια πράξη που ντροπιάζει όχι μόνο τα ίδια τα θύματα, αλλά επίσης την οικογένειά τους, ακόμα και την κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Για τα θύματα, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σωματικές βλάβες (τραυματισμούς, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη), ψυχολογικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, σύνδρομο μετατραυματικού στρες), επιδείνωση της ποιότητας ζωής (σεξουαλική και κοινωνική δυσλειτουργία, κατάχρηση ουσιών, αλκοολισμό, αυτοτραυματισμό, αυτοκτονία).

Κι όμως, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ελάχιστα για τα αίτια της σεξουαλικής βίας. Διερευνώντας τα δεδομένα διεθνώς, διαπιστώνουμε ότι τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας δεν είναι αναπόφευκτα και ότι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το γεωγραφικό και το ιστορικό πλαίσιο. Ο βιασμός δεν αποτελεί συνακόλουθο της ανδρικής βιολογίας, ούτε συνιστά εξελικτική κληρονομιά. Οι βιαστές μαθαίνουν να δρουν ως τέτοιοι εντός συγκεκριμένων ιστορικών κοινοτήτων. Γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια για τη μείωση της σεξουαλικής βίας απαιτεί την πολιτική και ιδεολογική συμβολή κάθε πολίτη του κόσμου.

Bourke Joanna Καθηγήτρια Ιστορίας, Κολλέγιο Birckbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Η Joanna Bourkeείναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Κολλέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Γεννήθηκε το 1963 στη Νέα Ζηλανδία.

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στη συνέχεια κατέλαβε ακαδημαϊκές θέσεις στην Αυστραλία, το Cambridge και το Λονδίνο.

Αυτοπροσδιορίζεται ως "σοσιαλιστική φεμινίστρια" και έχει ασχοληθεί και συγγράψει σχετικά με την ιρλανδική ιστορία, την ιστορία του φύλου, την κουλτούρα της εργατικής τάξης, την πολιτιστική ιστορία του φόβου και την ιστορία του πόνου.

Δώδεκα βιβλία της με θέμα τις πολεμικές συγκρούσεις της νεότερης εποχής, τη στρατιωτική ιατρική, ψυχολογία και ψυχιατρική, το συναίσθημα και τον βιασμό έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Από την εργογραφία της ξεχωρίζουν τα: An Intimate History of Killing (1999), Fear: A Cultural History (2005) και Rape: A History from the 1860s to the Present (2007). Το 2011 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της What it Means to be Human: Reflections from 1791 to the Present, ενώ το 2014 κυκλοφόρησε το The Story of Pain: From Prayer to Painkillers and Wounding the World: How Military Violence and War-Play are Invading our Lives. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά, ρωσικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, τσεχικά και τουρκικά. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει  σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου το δοκίμιο Φόβος: Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και 20ού αιώνα (Αθήνα, εκδ. Σαββάλας, 2011)

Αθανασίου Αθηνά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Αθηνά Αθανασίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έργα της: Ζωή στο όριο: Δοκίμια για το σώμα, το φύλο και τη βιοπολιτική (Εκκρεμές, 2007), Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (επιμ., νήσος, 2006), Rewriting Difference: Luce Irigaray and ‘the Greeks’ (συν-επιμ., SUNY Press, 2010), Βιοκοινωνικότητες: Θεωρήσεις στην ανθρωπολογία της υγείας (επιμ., νήσος, 2011), Judith Butler και Athena Athanasiou, Dispossession: The Performative in the Political (Polity, 2013).

Σχετικές ομιλίες

Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Τα Επόμενα Βήματα για την Ολιστική Στήριξη των Παιδιών - Έναρξη και Χαιρετισμοί 00:25:15

Φεβ 28, 2019

Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Τα Επόμενα Βήματα για την Ολιστική Στήριξη των Παιδιών - Έναρξη και Χαιρετισμοί

Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Yousmile, Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Smith Kate Sammelin Charlotte Κουφονικολάκου Θεώνη

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική