Πλάντζος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/10/2017
Διάρκεια
00:41:14
Εκδήλωση
Κύκλος εκδηλώσεων «Αρχαιολογία και Ποίηση»
Χώρος
Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Διοργάνωση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία
Αρχαιολογία, Λογοτεχνία
Ετικέτες
Οδύσσειες, αρχαιολογική πράξη, νεοελληνική ποίηση, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Κική Δημουλά, Κωνσταντίνος Καβάφης
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση», που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», με τη διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρη Πλάντζου για την παρουσία της αρχαιολογικής πράξης στη νεοελληνική ποίηση την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.
Οι νεοέλληνες ποιητές αγαπούν την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, αλλά σπανίως τους απασχολεί η αρχαιολογία. Και όταν μιλούν για την αρχαιολογική πράξη, τη χρησιμοποιούν συνήθως ως όχημα προσωπικής ενδοσκόπησης, σχήμα λόγου που περιγράφει ένα απογοητευτικό, δυστοπικό παρόν ή ως έκφραση μιας ιδιότυπης νεωτερικής μελαγχολίας. Με παραδείγματα από την ποίηση του Καβάφη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, της Δημουλά, αλλά και άλλων, λιγότερο γνωστών δημιουργών, ο Δημήτρης Πλάντζος μιλά για μια ιδιαίτερη κατηγορία νεοελληνικών ποιημάτων.
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος με σπουδές στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ιστορία της αρχαίας τέχνης, η αρχαιολογική θεωρία και οι νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού. Είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνδιευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού (Καστοριά). Έχει εργαστεί ως επιμελητής στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Ιωαννίνων.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την ελληνική τέχνη, τη θεωρία και μεθοδολογία της κλασικής αρχαιολογίας, τις νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού, και τις βιοπολιτικές χρήσεις της αρχαιότητας. Πρόσφατα έργα του: Οι αρχαιολογίες του κλασικού (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2014), Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία (Καπόν 2016), Το πρόσφατο μέλλον (Νεφέλη 2016), και Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο (Καπόν 2018).