Ριζόπουλος Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/11/2011
Διάρκεια
00:09:47
Εκδήλωση
8ο Συνέδριο "Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία". Αφιερωμένο στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Χώρος
Νέο Αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης
Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας
Κατηγορία
Επικοινωνία, Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
ελληνική γλώσσα, ορολογία
Σε μια σχεδόν αυτοβιογραφική ομιλία, ο Γιάννης Ριζόπουλος περιγράφει τη σχέση που είχε στη διάρκεια της καριέρας του με την ορολογία, τους προβληματισμούς και τις «ωδίνες» που συνοδεύουν τη δημιουργία κάθε νέου όρου, αφηγούμενος τις εμπειρίες του από τη θέση αρχικά του ειδικού συντάκτη σε θέματα Τεχνολογίας (στο περιοδικό «Ήχος & Hi-Fi»), στη συνέχεια του δημοσιογράφου επί κοντά τρεις δεκαετίες στο τμήμα διεθνών ειδήσεων της «Καθημερινής» και της «Οικονομικής Καθημερινής», αλλά και του μέλους της ομάδας εργασίας για τον πρώτο εξελληνισμό (στις αρχές της δεκαετίας του ’90) του Microsoft Office.
Έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια καριέρας και ενασχόλησης, που ακόμα συνεχίζεται στο χώρο της εφημερίδας, του Διαδικτύου και των κάθε λογής συνεδρίων, άξιζε τον κόπο, τις δυσκολίες, τη βάσανο για τη σωστή απόδοση της ορολογίας; Αναμφίβολα ναι, γιατί όπως τονίζει και ο ίδιος στο συμπέρασμα... «πάντα πίστευα –κι όσο μου επέτρεπαν οι δυνάμεις μου, το έκανα πράξη- ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το σωστό όνομά τους».
Ο Γιάννης Ριζόπουλος σπούδασε ηλεκτρονικά, αλλά από φοιτητής ακόμα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ξεκινώντας ως συνεργάτης και αρχισυντάκτης στη συνέχεια του περιοδικού "Ήχος & Hi-Fi", εργάσθηκε από το 1975 στην "Καθημερινή" ως συντάκτης και στη συνέχεια ως υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας. Το 1993 «μετακόμισε» στην «Οικονομική Καθημερινή», ως υπεύθυνος επίσης του διεθνούς τμήματος, ως τον Ιανουάριο του 2001. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν, ταυτόχρονα, υπεύθυνος της εφημερίδας επί θεμάτων Τεχνολογίας. Εργάσθηκε, επίσης, στη «Ναυτεμπορική» (2001-2002) ως διευθ. σύνταξης του εβδομαδιαίου ενθέτου «eWeek» (σήμερα «eWorking») και του περιοδικού «Digital Business».
Παράλληλα με τη δουλειά του στον ημερήσιο Τύπο, συνεργάσθηκε ως συντάκτης ή επιτελικό στέλεχος με δεκάδες περιοδικά, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ως συντονιστής σε πάμπολλα συνέδρια και ως υπεύθυνος για θέματα Τύπου & Δημοσιότητας σε μεγάλες ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
Την περίοδο 2004 - 2006 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εκπομπής της ΕΤ3 “e-Life”, ενώ από το 2002 ως το 2007 είχε τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μηνιαίου newsletter του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», «Infosoc». Από τον Απρίλιο του 2007 συνεργάζεται με τη δικτυακή πύλη Pathfinder, έχοντας την επιμέλεια της ενότητας Technoλογείν, η οποία προβάλλει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές στους χώρους της τεχνολογίας και της επιστήμης, και από τον Ιανουάριο του 2011 είναι τακτικός συνεργάτης της ενότητας «Το Μέλλον», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».