Μασουράκης Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/09/2012
Διάρκεια
00:15:18
Εκδήλωση
Hellenic Chinese Business Partnering Conference 2012. Business Opportunities: Privatizations and investments in Greece
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Business Confucius Institute at the Athens University of Economics and Business (BCI/AUEB)
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Ελλάδα, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, Κίνα, πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ελληνική οικονομία, δημόσιος τομέας, διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιωτικός τομέας, ανταγωνισμός
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012) που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάστηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στην παρέμβασή του ο Δρ. Μιχαήλ Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) υπογράμμισε τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια οικονομία και την αναδόμηση του μοντέλου λειτουργίας της πάνω σε σύγχρονες βάσεις. Σημείωσε ότι, σήμερα υπάρχει πλεονάζον δυναμικό στον δημόσιο τομέα: «οι διαρθρωτικές αλλαγές, συνεπώς, που εφαρμόζονται σήμερα αποσκοπούν ουσιαστικά στην απορρόφηση του πλεονάζοντος προσωπικού του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που μετασχηματίζεται κάτω από την πίεση του διεθνούς ανταγωνισμού». Τόνισε ότι, ήδη γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή υπογραμμίζοντας ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι αλλαγές αυτές, τόσο, μικρότερη θα είναι η ένταση και η διάρκεια της ανεργίας στη μεταβατική περίοδο.
Ο Μιχάλης Μασουράκης είναι Chief Economist στο ΣΕΒ.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο American University, Washington DC (MA, 1979) και στο Graduate Center of the City University of New York (PhD, 1983).
Διετέλεσε Λέκτορας Οικονομικών στο Hunter College, New York (1981-1983), Οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1987), Οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1987-1996) και Σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (1994-1996).
Στην περίοδο 1988-1996 διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στην Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διετέλεσε, επίσης, Μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2000-2004. Διετέλεσε Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank στην οποία εργαζόταν από το 1996.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.