Χρούσος Γεώργιος Π.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/01/2017
Διάρκεια
25:02
Εκδήλωση
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Βιολογία – Ιατρική Συστημάτων & Στρες»
Χώρος
Αμφιθέατρο Φυσιολογίας - Γ. Κοτζιάς Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες
Κατηγορία
Βιολογία, Ιατρική
Ετικέτες
στρες, μηχανισμοί του στρες, μεσολαβητές, ομοιόσταση
Το Επιστημονικό Σωματείο "Ινστιτούτο Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες - ΙΒΙΣ" στις 20 - 22 Ιανουαρίου 2017 διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριό του, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Φυσιολογίας Γ. Κοτζιάς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ΙΒΙΣ αποτελεί μια διεπιστημονική ομάδα με στόχο την προαγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης που αφορά στους βιολογικούς μεσολαβητές που σχετίζονται με το στρες και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον εγκέφαλο, το σώμα και τη συμπεριφορά, καθώς και των κλινικών εφαρμογών της γνώσης αυτής. Στοχεύει επίσης στην προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας στην ψυχονευροενδοκρινολογία, νευροβιολογία, ψυχονευροανοσολογία, ψυχοφυσιολογία, ψυχοφαρμακολογία και άλλα συναφή αντικείμενα. Ουσιαστικό στόχο του ΙΒΙΣ αποτελεί η επικοινωνία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία που εστιάζουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στη μελέτη του στρες.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου με θέμα: «Βιολογία-Ιατρική Συστημάτων και Στρες» φιλοδοξεί να προσελκύσει επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων όπως νευροεπιστήμονες, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ανοσολόγους, ενδοκρινολόγους, παιδιάτρους, ψυχολόγους, γενετιστές, βιολόγους καθώς και τους φοιτητές των αντίστοιχων επιστημών. Η δημιουργική επικοινωνία των επιστημονικών ομάδων πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη φυσιολογία και παθοφυσιολογία του στρες με απώτερα οφέλη στην έρευνα και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη του στρες.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα διετέλεσε διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Μέριλαντ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον. Έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ο ίδιος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 74.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σύμφωνα με το Institute of Scientific Information, είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο (ISI highly cited) όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως. Με δείκτη Hirsch 135, ο καθηγητής Χρούσος είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, που εμπεριέχει τους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο. Ο καθηγητής είναι Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών και του Αμερικανικoύ Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας. Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Αγκόνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry της Μ.Βρετανίας. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Έχει υποστηρίξει την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία περισσότερων από 60 σήμερα διαπρεπών και βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ιατρών–επιστημόνων και είναι εκλεγμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Ήταν υποψήφιος βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για το 2021.