Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels

Glykos Allain, Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp, Κουκουλάς Γιάννης, Eybalin Nicolas

5 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 159
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Glykos Allain
Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp
Κουκουλάς Γιάννης
Eybalin Nicolas

Γλώσσα
Γαλλική (με ταυτόχρονη διερμηνεία), Ελληνική

Ημερομηνία
05/10/2022

Διάρκεια
01:03:15

Εκδήλωση
#1922-2022: Παρακαταθήκες και μνήμες

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Ιστορία, Λογοτεχνία

Ετικέτες
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 1922, μικρασιατική καταστροφή, graphic novel, Μανώλης, Αϊβαλί

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε μια βραδιά εξερεύνησης αυτού του τραγικού γεγονότος μέσα από δύο graphic novels. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «1922 – 2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες».

Οι συγγραφείς Allain Glykos και Soloup, δημιουργοί των graphic novels «Μανώλης» και «Αϊβαλί» αντίστοιχα, ξεκινούν από ατομικές ιστορίες για να ξετυλίξουν και να μνημονεύσουν τις ανθρώπινες συνέπειες αυτής της σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν 1,5 εκατομμύριο Οθωμανοί Έλληνες και 500.000 Τούρκοι από την Ελλάδα, έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Ο Allain Glykos, καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, αφηγείται την ιστορία του πρόσφυγα πατέρα του Μανώλη, ο οποίος διώχθηκε από το χωριό του στην Σμύρνη, σε ηλικία οκτώ ετών.

Ο Soloup, Έλληνας σκιτσογράφος, επιχειρεί να κάνει το αντίστροφο ταξίδι σε ενεστώτα χρόνο, από τη Λέσβο στο Αϊβαλί, όπου τα σπίτια που εγκατέλειψαν οι Έλληνες κατοικούνται πια από Τούρκους, που και οι ίδιοι εκδιώχθηκαν από την Κρήτη.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζει ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στην ιστορία των κόμικς, ο οποίος διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Glykos Allain Καθηγητής - Ερευνητής - Συγγραφέας

Ο Allain Glykos, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, είναι καθηγητής, ερευνητής και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων.

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp Πολιτικός γελοιογράφος - Δημιουργός κόμικς

Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κουκουλάς Γιάννης Ιστορικός Τέχνης - Μεταδιδακτορικός Ερευνητής & Διδάσκων, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Ο Γιάννης Κουκουλάς είναι ιστορικός τέχνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου διδάσκει σειρά μαθημάτων σχετικών με τα κόμικς (Ιστορικές και Θεωρητικές Προσεγγίσεις των Κόμικς, Διεικονικότητα στην εικονογραφημένη Αφήγηση, Τα Σύγχρονα Εναλλακτικά Κόμικς - Βιογραφία, Αυτοβιογραφία, Ιστορία, Ντοκουμέντο, Δημοσιογραφία κ.ά.). Συνεπιμελείται και συγγράφει το ένθετο για τα κόμικς Καρέ Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Ποντίκι κ.ά.), περιοδικά (Εννέα, Έψιλον, Μετρό, Γαλέρα, Βαβέλ κ.ά.) και εκδοτικούς οίκους (ΚΨΜ, Ερευνητές, Jemma Press κ.ά.). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, έχει επιμεληθεί ατομικές (Dave McKean, Brent Anderson, Miguel Brieva, Γιάννης Καλαϊτζής κ.ά.) και ομαδικές (Ένα Γλυκό Ξημέρωμα, Il Giorno dela Crisi, Πανόραμα Ελληνικής γελοιογραφίας και Κόμικς στο Βελιγράδι, Κόμικς στο Ισόγειο κ.ά.) εκθέσεις και έχει επιμεληθεί ή/και προλογίσει πολλές εκδόσεις στα ελληνικά (Blankets, Maus, Palestine, Eternauta κ.ά.). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Γυναίκες στα Κόμικς - Ηρωίδες για Κάθε Χρήση (εκδ. Futura, 2005), Ένατη Τέχνη - Από το Παρελθόν στο Μέλλον (εκδ. ΚΨΜ, 2006), Μια Εικόνα, Λίγες Λέξεις - Σχόλια πάνω σε ξεχωριστά στιγμιότυπα των κόμικς (εκδ. Χαραμάδα, 2022) και σύντομα ολοκληρώνει το βιβλίο Η Αναπλαισίωση του Έργου Τέχνης - Μεταμυθοπλαστικές Εικόνες από το Μοντέρνο στο Μεταμοντέρνο (εκδ. Κάλλιπος).

Eybalin Nicolas Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα - Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σχετικές ομιλίες