Γκέμη Έντα
Huddleston Τhomas
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
08/06/2015
Διάρκεια
19:05
Εκδήλωση
MIPEX 2015: Πολιτικές ένταξης στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη και η χρήση δεικτών στη συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών (ημερίδα)
Χώρος
Αίθουσα του Europe Direct - Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
μετανάστευση, κοινωνική ένταξη, πολιτικές ένταξης, Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου, ιθαγένεια
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με την υποστήριξη του Europe Direct (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 την εκδήλωση με θέμα «MIPEX 2015: Πολιτικές ένταξης στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη και η χρήση δεικτών στη συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών».
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα πολιτικών ένταξη για την Ελλάδα και έγινε ενημέρωση των βασικών πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων σχετικά με την χρήση δεικτών για τη βελτίωση της διακυβέρνησης των πολιτικών ένταξης και την αποτελεσματικότητά τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 27η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες, συγκεντρώνοντας 44 στους 100 βαθμούς, με το μέσο όρο των εξεταζομένων χωρών να είναι στους 60. Ο Δείκτης Πολιτικών Ένταξης MIPEX εξετάζει 8 τομείς πολιτικής, ήτοι: κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή, καταπολέμηση των διακρίσεων, οικογενειακή επανένωση, πρόσβαση στην υγεία, καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος και ιθαγένεια.
Τη μεγαλύτερη πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα το 2010, με τον Ν 3838, ανέφερε η Δρ. Έντα Γκέμη, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος πρόσθεσε 9 βαθμούς στο Δείκτη Πολιτικών Ένταξης (MIPEX). Το 2013, με την Απόφαση του Συμβούλιου Επικρατείας (460/2013) για την κατάργηση του δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές και την άρνηση πρόσβασης της δεύτερης γενιάς στην ιθαγένεια, ο Δείκτης MIPEX έπεσε κατά 5 βαθμούς. Το 2014, ωστόσο, ο Κώδικας Μετανάστευσης και Ένταξης (Ν. 4251/2014) συνέβαλε στη βελτίωση της πρόσβασης στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος και στην οικογενειακή επανένωση, ενώ θετικά βήματα σημειώθηκαν στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων.
Ο Tomas Huddleston, πολιτικός αναλυτής του Migration Policy Group, ανέλυσε συγκριτικά τις επιμέρους πολιτικές ένταξης της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που καλύπτει ο δείκτης. Η Μαρίνα Νικόλοβα, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, έκανε τη σύνδεση των πολιτικών με τις δράσεις και τις πρακτικές κοινωνικής ένταξης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχτεί στην Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για την ένταξη των μεταναστών (www.integration.eu).
Ο Μαχμούτ Αμπντελρασούλ από την οργάνωση ALMASAR, συνέδεσε εύστοχα τα αποτελέσματα του MIPEX με τη συζήτηση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά που διεξάγεται στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η Μαρία Βουτσίνου, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, εστίασε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλεται για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, εν γένει, και τη συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη σε αυτόν. Στη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια της δεύτερης γενιάς, αναφέρθηκε δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Δημήτρης Αγγελίδης. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στη σύγχρονη ιστορία που καταργεί το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε: http://www.eliamep.gr/category/migration/mipex/
Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα στην ιστοσελίδα του MIPEX: http://www.mipex.eu/greece