Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μητρική φροντίδα και γλώσσα

Αμπατζόγλου Γρηγόρης

29 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:21:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1742

Η ανάδυση της γλωσσικής ικανότητας στο παιδί, η κατάκτηση της μητρικής του γλώσσας, ακολουθεί μια πορεία δυναμικών αλληλεπιδράσεων που ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης του: ένας κόσμος φροντίδων και συναισθημάτων «κρατά» το βρέφος στη ζωή και το εισάγει παράλληλα σε ένα λουτρό γλώσσας που τείνει να τους δώσει νόημα – ένα νόημα ως προς την αξία της ζωής, αλλά τελικά και ως προς τη σημασία (και την ευχαρίστηση) της ίδιας της γλώσσας.

Σε αυτό το πλαίσιο κατανόησης θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον χώρο της γλώσσας ως ένα μεταβατικό χώρο ερμηνείας και μετάφρασης, ως έναν τόπο μεταφοράς;

Γύρω από αυτό το ερώτημα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και ζητήματα ψυχοπαθολογίας αλλά και θεραπείας στην βρεφονηπιακή και γενικότερα στην παιδική ηλικία.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Αμπατζόγλου Γρηγόρης Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Ψυχίατρος – παιδοψυχίατρος, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., διηύθυνε την παιδοψυχιατρική υπηρεσία της Γ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής (νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) από το 1992-2018, δίδαξε Παιδοψυχιατρική, Ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και Εφαρμογές ψυχοδυναμικής (Τμήμα Ψυχολογίας), Ανάπτυξη του Παιδιού (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης). Ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του ΜΠΣ «Αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία της βρεφονηπιακής ηλικίας (Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (μέλος της WAIMH), πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ). Συγγραφέας και επιμελητής πολλών εκδόσεων στο αντικείμενο της ψυχοπαθολογίας, δυναμικής ψυχοθεραπείας, ιστορίας της ψυχιατρικής, ψυχολογίας του παιδιού και παιδοψυχιατρικής.

Σχετικές ομιλίες