Φυτιλή Μάγδα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/12/2012
Διάρκεια
20:40
Εκδήλωση
Συνέδριο "Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;"
Χώρος
Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Goethe
Διοργάνωση
Περιοδικό Ιστορείν/Historein
Freie Universität
Ίδρυμα Friedrich Ebert - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
μεταπολίτευση, Κατοχή, εμφύλιος
Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Πολιτικές κληρονομιές του παρελθόντος".
Η σύνοψη της ομιλήτριας: Η παρούσα ανακοίνωση βασίζεται στην υπόθεση ότι η μνήμη της δεκαετίας του ’40 άσκησε καθοριστική επίδραση στην συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας στη Μεταπολίτευση. Η διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε σήμερα Μεταπολίτευση. Θα μας επιτρέψει επίσης να σκιαγραφήσουμε εικόνες πιο σύνθετες και με περισσότερες αποχρώσεις από την απλοϊκή κατάταξη που συνήθως προβάλλεται, ότι δηλαδή έως το ’74 επικρατούσε η Δεξιά μνήμη και έκτοτε η Αριστερή μνήμη.
Μέσα από την ανάλυση του πολιτικού λόγου των κομμάτων για τα τέσσερα ιστορικά συμβάντα του ’40 προκύπτουν διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ιστορία και την ιδεολογική ταυτότητα του κάθε πολιτικού σχηματισμού. Η πολλαπλότητα των αναπαραστάσεων για το ίδιο ιστορικό συμβάν στο εσωτερικό της ίδιας εθνικής ομάδας αναδεικνύει τη σχέση της μνήμης με την πολιτική ταυτότητα των υποκειμένων. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηρίξουμε πως η έντονη πόλωση της δεκαετίας του ’80 δεν προήλθε αποκλειστικά από τις επιμέρους διαφορές στην άσκηση πολιτικής αλλά ήταν και το αποτέλεσμα ξεχωριστών και ιστορικά διαμορφωμένων πολιτικών ταυτοτήτων, των οποίων οι βάσεις δημιουργίας είχαν τεθεί ήδη από τον Εμφύλιο.
Υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με συνδιδασκαλία με το Πανεπιστήμιο Autónoma της Μαδρίτης, με τίτλο: Εμφύλιος, Μνήμη, Λήθη και Δημοκρατία, η ελληνική και η ισπανική περίπτωση.
Γεννημένη το 1982, πήρε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισπανικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ισπανικής Λογοτεχνικής Μετάφρασης από το Ευρωπαικό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) και μεταπτυχιακό Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας από τη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και σε μέτριο επίπεδο κινέζικα.