Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μνήμη, μάθηση και πλαστικότητα του εγκεφάλου

Σκαλιόρα Ειρήνη, Σκουλάκης Ευθύμιος, Πρωτόπαπας Αθανάσιος

3 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3456
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σκαλιόρα Ειρήνη
Σκουλάκης Ευθύμιος
Πρωτόπαπας Αθανάσιος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/05/2014

Διάρκεια
58:18

Εκδήλωση
Athens Science Festival 2014

Χώρος
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση
SciCo
British Council
Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Κατηγορία
Βιολογία

Ετικέτες
Athens Science Festival, μνήμη, μάθηση, εγκέφαλος, πλαστικότητα

Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας στο 1ο Athens Science Festival.

Από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ επιστήμης στην Αθήνα προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει τις επιστήμες που το περιβάλλουν.

Το Athens Science Festival διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo” και το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, με τη συμμετοχή των:

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Υπουργείου Παιδείας – Ε.Ι.Ε – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Αστεροσκοπείο Αθηνών – ΕΛΚΕΘΕ – Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά – ΚΑΠΕ – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (5 Τμήματα) – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο – Ένωση Ελλήνων Χημικών – Ένωση Ελλήνων Φυσικών – ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης – Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες – Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – Διερευνητική Μάθηση – Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων – Ελληνική Κρυσταλλογραφική Εταιρία Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας – Ελληνική Αστρονομική Ένωση – EPSON – CAID.

Ακολουθώντας μεγάλα αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ , το 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών εκθεμάτων, ομιλιών, προβολών και βιωματικών εμπειριών, στόχοι του φεστιβάλ είναι:

να  συνδέσει τις επιστήμες με την καθημερινή μας ζωή ή να αναδείξει τον ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή

να παρουσιάσει  την εξαιρετική ερευνητική εργασία που πραγματοποιείται και στην Ελλάδα 

να εμπνεύσει και να δημιουργήσει νέα πρότυπα από το χώρο των επιστημών 

να αναδείξει την «ομορφιά» της επιστήμης  και της έρευνας και να ψυχαγωγήσει μέσω αυτών

να δώσει σε απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα.

Οι ενότητες που καλύπτει το φεστιβάλ περιλαμβάνουν:

Φυσική, Χημεία, Βιοτεχνολογία- Γενετική, Γεωλογία, Μαθηματικά, Περιβάλλον-Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών,  Υγεία, Διατροφή, Αστρονομία, Τεχνολογία, Επιστήμη Υλικών, Ρομποτική, Επιστήμη και Τέχνη.

Σκαλιόρα Ειρήνη Καθηγήτρια Γνωσιακής Επιστήμης, ΕΚΠΑ - Εντεταλμένη Ερευνήτρια στις Νευροεπιστήμες, ΙΙΒΕΑΑ
Η Ειρήνη Σκαλιόρα σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει τιμηθεί με την Υποτροφία “Marie Curie”, χάρη στην οποία εργάστηκε ως ερευνήτρια επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Γνωσιακής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το ερευνητικό έργο της εστιάζεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εκτός από τα ερευνητικά της καθήκοντα ασχολείται με το χώρο της ιστορίας και της θεωρίας των Νευροεπιστημών.
Σκουλάκης Ευθύμιος Ερευνητής Επικεφαλής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»

Ο δρ. Ευθύμιος Σκουλάκης είναι ερευνητής επικεφαλής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Πτυχιούχος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάιο των ΗΠΑ, ο δρ. Σκουλάκης πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στη Μοριακή Γενετική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Εργάστηκε στο Cold Spring Harbor Laboratory, στο Baylor College of Medicine και στο Texas A&M University πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος της δροσόφιλας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών, ενώ είναι academic editor στις επιστημονικές επιθεωρήσεις PLoS ONE και Frontiers in Neurodegenerative Diseases.

Πρωτόπαπας Αθανάσιος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Αναπληρωτής Καθηγητής γνωσιακής επιστήμης στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών (1991), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου μηχανικού (1995) και διδάκτορας γνωσιακής επιστήμης (1997) του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί στην ανάπτυξη λογισμικού αξιολόγησης και υποστήριξης γλωσσικών, αναγνωστικών και νοητικών λειτουργιών καθώς και στην κατασκευή και στάθμιση δοκιμασιών ψυχοεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε μηχανισμούς μάθησης και αντίληψης του προφορικού και του γραπτού λογου σε λεξικό και υπολεξικό επίπεδο. Επίσης ασχολείται με υπολογιστικά νοητικά μοντέλα, ακουστική φωνητική και ανάπτυξη πόρων και εργαλείων για την υποστήριξη της ψυχογλωσσολογικής έρευνας.

Ιστοσελίδα του Αθανάσιου Πρωτόπαπα στο Τμήμα Μεθολογίας, Ιστορία και Θεωρίας της Επιστήμης

Σχετικές ομιλίες