Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μοιραζόμαστε το Πέραμα

Polla Barbara

29 Νοεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:15:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 230
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Καθώς διαλύονται τα στεγανά ανάμεσα σε παραδοσιακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, έχει έρθει η στιγμή να αναγνωρίσουν τα μουσεία την έννοια της “συνέργειας” ως το νέο τους κεφάλαιο. Η δημιουργία μιας κουλτούρας συνεργασίας –τόσο στις εσωτερικές τους δομές όσο και στις εξωτερικές τους σχέσεις– αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν τα μουσεία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο τους, αλλά και να εκπληρώσουν την κοινωνική αποστολή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά μουσεία συνεργάζονται με διαφορετικές κοινωνικές δομές και οργανώσεις, επενδύοντας σε συμπράξεις με φαινομενικά μη αναμενόμενους συνεργάτες: από διοργανωτές ποδηλατικών ξεναγήσεων και εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέχρι γηροκομεία, νοσοκομεία, θέατρα και εταιρείες. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι με την ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και με τη συν-ένωση δυνάμεων αποκτούν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν. Οι συνέργειες εκδημοκρατίζουν τα μουσεία, επηρεάζουν καταλυτικά και με τρόπο θετικό την εξωτερική τους προβολή, συμβάλλουν στη διεύρυνση του κοινού τους, στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο για τα Μουσεία προβάλει εμπνευσμένα παραδείγματα συμπράξεων και συνεργειών από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνέργειες στον προγραμματισμό τους, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες.

Polla Barbara Ιδρύτρια, Μοιραζόμαστε το Πέραμα

Η Barbara Polla, κόρη της ζωγράφου AMI (Anne Marie Imhoof) και ενός παθιασμένου φιλέλληνα (Rodolphe Imhoof), μεγάλωσε στη Γενεύη και πέρασε έναν χρόνο στην Ελλάδα στην ηλικία των 17 ετών. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης του ’67 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Πέραμα. Ο χρόνος αυτός που πέρασε στην Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη της επαφή με τη δικτατορία και τις φυλακές και καθόρισε τις προσωπικές και πολιτικές της επιλογές. Σπούδασε Ιατρική στην Ελβετία και στο Παρίσι, και στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Είναι γιατρός (MD-Πανεπιστήμιο Γενεύης) και έχει λάβει τίτλο HDR (Habilitation à Diriger des Recherches) από το Πανεπιστήμιο Paris Descartes. Δούλεψε στον τομέα της Ιατρικής και της έρευνας σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και εργαστήρια και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκλεγεί σε πολιτικά αξιώματα επί 12 χρόνια -έχοντας την έννοια της ελευθερίας ως σύνθημα- και είναι μέλος του Κοινοβουλίου της Ελβετίας. Αυτή την εποχή, έχει επικεντρωθεί στην τέχνη και το γράψιμο. Εργάζεται σε γκαλερί και είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια, ενώ δημοσιεύει δοκίμια με θέματα που αφορούν στην τέχνη, το φύλο αλλά και πιο προσωπικά μυθιστορήματα και ποιητικά έργα. Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια, έχει παρουσιάσει πολλές εκθέσεις σχετικές με το θέμα «Τέχνη και φυλακή». Δουλεύει με διεθνείς καλλιτέχνες από τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο νέο πρόγραμμα «ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ». Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Η Μπάρμπαρα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Σχετικές ομιλίες