Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μουσεία και Τουρισμός: Μια σχέση σε εξέλιξη - Εισαγωγικές ομιλίες

Γιαννόπουλος Γεράσιμος, Γαληνός Αλέξης, Pyatt Geoffrey Ross, Kittmer John

8 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 903

Στις 8 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το British Council και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα οργάνωσαν το ολοήμερο συνέδριο «Μουσεία και Τουρισμός: Μια Σχέση σε Εξέλιξη».

Τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν παραδοσιακά πόλο τουριστικής έλξης ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός έχει εκτεταμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική επίδραση. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι εμπλεκόμενοι στον πολιτιστικό τομέα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την δύναμή τους όσον αφορά την προσέλκυση του τουριστικού κοινού αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στην τουριστική βιομηχανία, συνιστώντας έναν ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης.

Καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, δημιουργείται η ευκαιρία για τα μουσεία να διεισδύσουν περαιτέρω στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, επαγγελματίες από τον μουσειακό και από τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία εξετάζουν με ποιο τρόπο τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως τουριστικοί προορισμοί και να συμμετάσχουν στη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη. Πώς μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν ισχυρότερες συνέργιες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις τουριστικές ενώσεις και άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Τι είδους χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές επιλογές μπορούν να επιδιώξουν βασιζόμενοι στο τουριστικό μοντέλο. Και τέλος πώς η επένδυση στον πολιτισμό και στα μουσεία πιο συγκεκριμένα μπορεί να έχει έναν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία των χωρών για τις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασική βιομηχανία. Καθώς ο πολιτιστικός τουρισμός εξελίσσεται σε μία βιομηχανία εμπειριών, δημιουργείται η ευκαιρία για τα μουσεία να διεισδύσουν περαιτέρω στην τουριστική αγορά και να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τον ξεχωριστό τους ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου Συνεδρίων & Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB).

Γιαννόπουλος Γεράσιμος Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος - Μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη

Ο Γεράσιμος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στην Θεσσαλονίκη και δημόσια οικονομικά και φορολογικό δίκαιο στο Παρίσι.

Είναι επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος.

Δίδαξε (2003-2011) διεθνές φορολογικό δίκαιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Φορολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την σύγχρονη τέχνη και τα οικονομικά του πολιτισμού ασχολείται από προσωπικό ενδιαφέρον και μόνο. Υπήρξε μέλος της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2005-2009) και μέλος της συντακτικής επιτροπής της Λευκής Βίβλου για τον Πολιτισμό για το Υπουργείο Πολιτισμού (2010-2011).

Είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Γαληνός Αλέξης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων - ΕΑΤΑ

Ο κύριος Αλέξης Γαληνός σπούδασε Οικονομικά στο Bates College, Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική στο London School of Economics, καθώς και Δημόσια Διοίκηση με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Πολιτική στο Harvard University, Kennedy School of Government.

Κατά την περίοδο 1999-2003 εργάστηκε ως ερευνητής, αναλυτής και συντονιστής προγραμμάτων σε Προγράμματα του Πανεπιστημίου Harvard με αντικείμενο την ανάπτυξη και την ειρήνη στην Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη (Kokkalis Program on Southeastern and East-Central Europe) καθώς και στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (The Weil Program on Collaborative Governance).

Την ίδια περίοδο, εργάστηκε ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, συμμετέχοντας σε αποστολή στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με την ιδιότητα του συμβούλου του Κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, εργάστηκε στην Ινδία για την προώθηση της Μικρο-χρηματοδότησης, συνεργαζόμενος με τοπικές ΜΚΟ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών.

Την περίοδο 2003-2007 εργάστηκε ως γενικός διευθυντής του νεοσύστατου Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς και ως σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης.

Από το 2007 έως και το 2009, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων.


Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ).

Pyatt Geoffrey Ross Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία

Ο Geoffrey R. Pyatt [Τζέφρυ Ρ. Πάιατ] διπλωμάτης καριέρας με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού, ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013 – 2016 και έλαβε το Βραβείο Robert Frasure Memorial Award σε αναγνώριση της αφοσίωσής του στην ειρήνη και την ανακούφιση όσων υποφέρουν στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων από 2010 – 2013. Υπήρξε Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη της Αυστρίας από τοπ 2007 – 2010. Υπηρέτησε επίσης στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί ως Επιτετραμμένος από το 2006-2007 και ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2002-2006. Ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε και ως Οικονομικός Σύμβουλος στο Αμερικανικό Προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ από το 1999-2002 και ως επικεφαλής του Αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν από το 1997-1999. Από το διορισμό του στο Διπλωματικό Σώμα το 1989 υπηρέτησε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.

Πριν εργασθεί για το Υπουργείο Εξωτερικών εργάσθηκε για τον Δι-Αμερικανικό Διάλογο, μια δεξαμενή σκέψης που φέρνει κοντά ηγέτες από χώρες της Βόρειας, Νότιας, και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Πρέσβης Πάιατ μεγάλωσε στη Λα-Χόγια της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Γέηλ, και Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από τα Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ιρβάιν.

Kittmer John Πρόεδρος, The Anglo-Hellenic League - πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα

Ο John Kittmer ακολούθησε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μετά από έρευνα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εργάστηκε για την Αγγλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και άλλα Υπουργεία της Βρετανίας και εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής. Έχει υπηρετήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στην ΕΕ και έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016, ο Δρ. Kittmer ήταν ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα. Το 2017, εγκατέλειψε το Διπλωματικό Σώμα ούτως ώστε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για τον Γιάννη Ρίτσο στο King's College του Λονδίνου, όπου επίσης είχε αποκτήσει και Μάστερ στις Νεοελληνικές Σπουδές το 2007. Απέκτησε τον Διδακτορικό τίτλο το 2019 και τώρα ασχολείται με διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με τις διδακτορικές του έρευνες. Ο Δρ. Kittmer είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okeanis Eco Tankers Corp. και προεδρεύει της Αγγλοελληνικής Ένωσης. Στα blogs και τα tweets του, χρησιμοποιεί τόσο τα Αγγλικά όσο και τα Ελληνικά.

Σχετικές ομιλίες