Αργυρόπουλος Βασίλης
Γλώσσα
Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική
Ημερομηνία
28/06/2022
Διάρκεια
00:34:31
Εκδήλωση
Μουσεία και αισθήσεις: σχεδιάζοντας για όλους
Χώρος
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Διοργάνωση
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
μουσεία, αισθήσεις, προσβασιμότητα, συμπεριληπτικό μουσείο, μουσειακή εμπειρία, πολυ-αισθητηριακή πρόσληψη, συμπεριληπτική κοινωνία, άτομα με αναπηρία όρασης, κωφά άτομα, άτομα με βαρηκοΐα, Εθνικό σχέδιο δράσης για τα ΑμεΑ 2021-2023, κυκλαδικός πολιτισμός, Μουσείο Μπενάκη, Ακρόπολη, εκπαιδευτικά προγράμματα, Μουσείο Αφής, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πόσο έχει βελτιωθεί η προσβασιμότητα των μουσείων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής τα τελευταία 20 χρόνια; Τι έχουμε μάθει από τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στα ελληνικά μουσεία; Πώς συμμετέχουν οι αισθήσεις στη μουσειακή εμπειρία; Μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού, συμπεριληπτικού μουσείου; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.
Αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, παιδαγωγοί με εμπειρία στην ειδική αγωγή, αρχιτέκτονες-σχεδιαστές και ειδικοί στην πολιτισμική επικοινωνία παρουσίασαν μεθόδους και λύσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα ελληνικά μουσεία (χρήση απτικών αντιγράφων και μοντέλων, ηχητικές ξεναγήσεις, κτλ.) και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αρχές σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού εκθέσεων, που να λαμβάνουν εξαρχής υπόψη τις ανάγκες ατόμων με αισθητηριακά προβλήματα. Απώτερος στόχος η δημιουργία νέων μορφών μουσειακής εμπειρίας, που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της πολύ-αισθητηριακής πρόσληψης.
Οι ομιλίες της ημερίδας έγιναν στο Μουσείο Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα) με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική. Ακολούθησε παρουσίαση εφαρμογών για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι).
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ToMiMEUs: Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities", στο οποίο συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Διοργάνωση:
Νίκος Παπαδημητρίου (Μουσείο Κανελλοπούλου) – Μαρίνα Πλατή (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) – Ελένη Μάρκου (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)
Ο Βασίλης Αργυρόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό πεδίο της αναπηρίας όρασης. Oι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν πεδία όπως απτική αντίληψη, δεξιότητες γραφής μπράιγ και θέματα πρόσβασης και ένταξης ατόμων με προβλήματα όρασης και πολλαπλών αναπηριών σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα μάθησης.
Είναι μέλος του Κέντρου Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύνει το εργαστήριο «Εργαστήριο Πρόσβασης στην τυπική και μη τυπική μάθηση για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες». Είναι κριτής σε 3 διεθνή περιοδικά με κριτές και έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις.
Έχει προσκληθεί σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια ως κεντρικός ομιλητής και ως επιμορφωτής στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιρλανδία. Έχει ενεργήσει ως συντονιστής και ερευνητής σε πολλά εθνικά έργα, Erasmus+ και Horizon σχετικά με την ειδική αγωγή και την πρόσβαση των ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες σε μουσεία και σε χώρους πολιτισμού [π.χ. «Η πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων», Bridging the Gap between Museums and Individuals with Visual Impairments (Erasmus+)]. Επίσης, υπηρετεί το Διεθνές Συμβούλιο για την Εκπαίδευση των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ICEVI) ως υπεύθυνος επικοινωνίας στις Βαλκανικές Χώρες (http://icevi- europe.org/greece.php).