Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μουσικές συγγένειες και διαδρομές. Παραδοσιακή Μουσική από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2024

Πολυζώη Βασιλική, Λιάβας Λάμπρος

18 Ιουνίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:51:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 473

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάζεται κάθε χρόνο στο θερινό ηλιοστάσιο. Ο εορτασμός ξεκίνησε το 1982 από το Παρίσι, για να επεκταθεί σταδιακά στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο τρία χρόνια μετά (1985). Για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" - Κέντρο Εθνομουσικολογίας είναι πάντα μια ξεχωριστή ημέρα γιορτής που μοιράζεται με το κοινό του ιδιαίτερες μουσικές εμπειρίες. Την τελευταία πενταετία, γιορτάζει αυτή την Hμέρα μαζί με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων-ΙCOM.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κήπος του Μουσείου φιλοξενεί νέους μουσικούς και επιστήμονες από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που ερμηνεύουν επιλεγμένα κομμάτια παραδοσιακής μουσικής από όλο τον Ελληνισμό και τη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας «μουσικές συγγένειες και διαδρομές» στη γειτονιά μας.

Παίζουν και τραγουδούν οι φοιτητές του Μουσικού Συνόλου
του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη»

Γιώργος Αθανασόπουλος (κρητική λύρα), Μάριος Αναστασιάδης (βιολί, τραγούδι), Ανδρέας Ανδρέου (ούτι), Φίλιππος Αντωνίου (λαούτο), Δημήτρης Αξιώτης (λαούτο), Σεβαστιανή Βλέτση (τραγούδι), Εμμέλεια Δαμανάκη (τραγούδι), Γιάννης Δερμιτζάκης (ούτι), Σοφία Ελευθερίου (τραγούδι), Διονύσης Θεοδώσης (κλαρίνο), Λουίζα Κουλά (κρουστά), Hadas Lailah (περσικό σαντούρι, τραγούδι), Κωνσταντίνα Ραγουζαρίδη (κρουστά), Βιβή Σπανάκου (σαντούρι), Αγαθάγγελος Σημαντήρης (κρητική λύρα), Βαρβάρα Τσιβίκη (τραγούδι), Γεωργία Χάλαρη (σαντούρι), Αφροδίτη Χατζημηνά (τραγούδι), Δημήτρης Χιώτης (κρητική λύρα), Παύλος Χουντάλας (κρουστά)

Συντονισμός - Μουσική διδασκαλία
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Διευθυντής ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη»
Λάμπρος Λιάβας

Επιμέλεια ήχου
Οι φοιτητές του μαθήματος «Ηχοληψία ΙΙ» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του Γιάννη Μαλαφή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φυσούνι (οργανικός σκοπός από την Πρέβεζα)

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ
Devojko Mâri Hubava (βουλγάρικο πολυφωνικό τραγούδι από την περιοχή της Ροδόπης)
Μπαϊντούσκα
Πέντε αδέρφια ήμασταν (τραγούδι από το Καβακλί)
Συγκαθιστός

ΗΠΕΙΡΟΣ
Από πέρ’ απ’ το ποτάμι (πολυφωνικό τραγούδι από την περιοχή του Πωγωνίου)
Νυστάξαν τα ματάκια μου (τραγούδι της αγάπης από τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας)
Απόψε κρύο έκανε (επιτραπέζιο) και Εγώ’ μουν τ’ αρχοντόπουλο (αστικό τραγούδι από τα Ιωάννινα)
Τα κλάματα (οργανικός σκοπός από την Πρέβεζα)

ΚΡΗΤΗ
Ιντά ’χεις γιασεμάκι μου (αστικό τραγούδι, πρώτη ηχογράφηση: Αλέκος Καραβίτης)
Σαν δεις αγάπης δάκρυα (αστικό τραγούδι, πρώτη ηχογράφηση: Γιώργος Τζιμάκης)
Κρητικά συρτά
Μαλεβιζιώτικος χορός

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ
Μήλο μου και μανταρίνι
Σίνα μου
Το γιασεμίν στην πόρτα σου
Μια γαρουφαλλιά μού στείλαν
Έχεις φρύδια σαν γιοφύρια

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Θρήνος μεγάλος γίνεται
Βασίλω η Καλαματιανή
Σήκω Διαμάντω

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Saghe Nama (παραδοσιακό περσικό τραγούδι, τραγουδισμένο στα φαρσί και τα εβραϊκά)
Al Bint El Chalabiya (ανώνυμο τραγούδι από τον Λίβανο)

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΜ…
Φεγγαροπρόσωπη (αστικό τραγούδι από τα Ιωάννινα)
Nihâvend Oyun Havası (σύνθεση: Haydar Tatlıyay)
Şehnaz Longa (σύνθεση: Göksel Baktagir)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τώρα βγαίνει το φεγγάρι (επιτραπέζιο)
Ω λε λε λε (συρτός χορός)
Ζάραμο (οργανικός σκοπός από τη Φλώρινα)
Του ναύτη η μάνα (συρτός χορός από τη Χαλκιδική)
Ας χαμηλώναν τα βουνά (συρτός χορός)

Πολυζώη Βασιλική Διευθύντρια, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Η Βασιλική Πολυζώη σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Μουσειολογία. Από το 1992 και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού, δουλεύοντας για κάθε σχεδόν τομέα της δραστηριότητάς του. Σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικά είδη κοινού, διαχειρίστηκε μουσειακές συλλογές, χορηγικά προγράμματα, δημιούργησε και επιμελήθηκε εκδόσεις έντυπες και ψηφιακές. Συμμετείχε σε εκθέσεις άλλων Μουσείων (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο) επιλέγοντας τα μουσειακά αντικείμενα και συγγράφοντας τα σχετικά λήμματα για τους επιστημονικούς καταλόγους των εκθέσεων. Ως επιμελήτρια του Μουσείου συνεργάστηκε για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και τη δημιουργία του συνοδευτικού υλικού της, όπως η μουσική ψηφιακή έκδοση «Είναι όμορφη η δουλειά μας. Επαγγέλματα στα παλιά τραγούδια» σε συνεργασία με τον μουσικολόγο Γιώργο Παπαδάκη. Από το 2019 προΐσταται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης-Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον παραδοσιακό χορό, μαθητεύοντας στο Λύκειο των Ελληνίδων, και με τα παραδοσιακά κρουστά με δάσκαλο τον δεξιοτέχνη μουσικό Μιχάλη Κλαπάκη (1994 έως σήμερα).

Λιάβας Λάμπρος Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του ΠΜΣ «Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη».

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εθνολογία και εθνομουσικολογία στο Παρίσι. Παράλληλα, σπούδασε βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά, πιάνο, αρμονία και αντίστιξη με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ως εθνομουσικολόγος, έχει αναπτύξει πολύπλευρη ερευνητική, εκπαιδευτική και επιμορφωτική δραστηριότητα με στόχο την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της ελληνικής μουσικής (λόγια, δημοτική, αστική, νεότερο και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι). Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση αρχείων, μουσική αρθρογραφία και μουσικοκριτική, καθώς και με την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την παραδοσιακή μουσική («Το Αλάτι της Γης»).

Στον χώρο του θεάτρου έχει ασχοληθεί με την έρευνα, μουσική επιμέλεια, συγγραφή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, λυρικού και μουσικού θεάτρου, θεάτρου και σύγχρονου χορού. Ανάμεσα τους, τα αφιερώματα της ΕΛΣ για τα 100 χρόνια της ελληνικής οπερέτας - Θεόφραστος Σακελλαρίδης (2007-8) και τον Κώστα Γιαννίδη (αναβίωση της οπερέτας «Το Μικρόβιο του Έρωτα», 2009-11), καθώς και η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ» (2012).

Το 2011 εκδόθηκε από την Εμπορική Τράπεζα το βιβλίο του «Το ελληνικό τραγούδι από το 1821 έως τη δεκαετία του 1950».

Σχετικές ομιλίες