Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Museums, Society and the Public Interest

Weiss Daniel H., Γεωργοπούλου Μαρία

24 Ιουνίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:28:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 183

O Daniel H. Weiss, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, συνομιλεί με την Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Μαρία Γεωργοπούλου, στο πλαίσιο ενός διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) με θέμα τη σημασία των Μουσείων. Το BLOD ευχαριστεί θερμά τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη για την άδεια δημοσίευσης του Video.

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι, σε μια εποχή που η έννοια του πολιτισμού διευρύνεται ταχύτατα, συμπεριλαμβάνοντας τη διάδοση των εικονικών εμπειριών, τις βαθιές κοινωνικές αναταραχές και τις καταστροφικές συνέπειες μιας παγκόσμιας πανδημίας, τα μουσεία δεν εκτιμήθηκαν πότε περισσότερο ούτε για το σκοπό τους ούτε από το κοινό. Αυτό φάνηκε να ισχύει το ίδιο κατά την περίοδο που όλα τα μουσεία έκλεισαν, καθώς ήταν μήνες πριν από την άφιξη του κορωνοϊού. Σε όλον τον κόσμο, τα μουσεία συνεχίζουν να διαδραματίζουν ουσιαστική λειτουργία στη διαμόρφωση ιδεών, στην προώθηση της μάθησης και στην ενίσχυση της κοινότητας. Ωστόσο, για να σεβαστούν τις ιστορικές αποστολές τους, ενώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινού σε περιόδους κρίσης και δραματικών κοινωνικών αλλαγών, τα μουσεία πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες προκλήσεις για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν προγραμματικά ουσιώδη, ανταποκρινόμενα σε εξελισσόμενες ιδέες και βιώσιμα —οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ο Dan Weiss μιλά για τη σημασία των μουσείων τέχνης εντός της κοινωνίας των πολιτών και για τους πολλαπλούς τους ρόλους τους ως εκπροσώπων του πολιτισμού, τόπων για μάθηση, ανακάλυψη, διάλογο, έμπνευση και ευχαρίστηση.

Weiss Daniel H. President & CEO, The Metropolitan Museum of Art

Ο Daniel H. Weiss, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του The Met, είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση του Μουσείου συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των βασικών στρατηγικών, θεσμικών και κεφαλαιακών του προτεραιοτήτων. Κατέχει τη θέση από τον Ιούνιο του 2017, αφού υπηρέτησε δύο χρόνια ως Πρόεδρος του Μουσείου.

Μελετητής της ιστορίας της τέχνης και έμπειρος καθοδηγητής σημαντικών ιδρυμάτων, ο Weiss ήταν προηγουμένως Πρόεδρος και Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Haverford College και, από το 2005 έως το 2013, του Lafayette College. Είναι κάτοχος MBA από το Yale και διδακτορικού στη δυτική μεσαιωνική και βυζαντινή τέχνη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όπου, έξι χρόνια μετά την ένταξή του στη σχολή Ιστορίας της Τέχνης, εξελέγη στη θέση του Καθηγητή και, στη συνέχεια, του Προέδρου του τμήματος. Τρία χρόνια αργότερα, εξελέγη στη θέση James B. Knapp Dean του John Hopkins's Krieger School of Arts and Sciences. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιστορίας της Τέχνης και Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων και διαλέξεων για ποικίλα θέματα, μεταξύ των οποίων η τέχνη του Μεσαίωνα και οι Σταυροφορίες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο αμερικανικός πολιτισμός. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Remaking College: Innovation and the Liberal Arts (2013) και In Time: Michael O’Donnell and the Tragic Era of Vietnam (2019). Νωρίτερα στην καριέρα του, υπήρξε για τέσσερα χρόνια σύμβουλος διαχείρισης στην εταιρεία Booz, Allen & Hamilton στη Νέα Υόρκη.

Είναι αποδέκτης τριών τιμητικών διακρίσεων και υποτροφιών από το Harvard University και το National Endowment for the Humanities και έχει τιμηθεί με το Business and Society Award από το Yale School of Management, το Van Courtland Elliott Award από τη Medieval Academy of America και το Distinguished Alumni Award από το George Washington University. Το 2018 εντάχθηκε στη Society of Scholars του Johns Hopkins.

Ο Weiss είναι μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Yale και της συμβουλευτικής επιτροπής του Yale School of Management, καθώς και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Samuel H. Kress Foundation. Είναι διαχειριστής της Library of America, του Wallace Foundation, του The Posse Foundation και του Institute of Fine Arts του New York University.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα) 03:12:39

Ιαν 27, 2021

Επιδημίες και κοινωνίες του παρελθόντος (Ιστορική θεματική ενότητα)

Μάνος Ιωάννης McNeill John R. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα Γαρδίκα Κατερίνα Barona Vilar Josep Lluis Μπαρλαγιάννης Θανάσης Στογιαννίδης Γιάννης Τσιάμης Κωνσταντίνος Μάνδυλα-Κουσουνή Μαρία Πουλάκου - Ρεμπελάκου Έφη

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα) 02:15:46

Ιαν 28, 2021

Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία - Η πρόκληση του εμβολιασμού (Νομική θεματική ενότητα)

Βενιζέλος Ευάγγελος Γεραπετρίτης Γιώργος Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Πικραμένος Μιχάλης Μήτρου Λίλιαν Ακριβοπούλου Χριστίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα) 02:07:37

Ιαν 29, 2021

COVID-19 στην Ελλάδα: εξέλιξη της πανδημίας και απόκριση, διδάγματα για την επόμενη φάση (Ιατρική θεματική ενότητα)

Παναγιωτόπουλος Τάκης Τσιόδρας Σωτήρης Γώγος Χαράλαμπος Πεφάνης Άγγελος Μεντής Ανδρέας Λύτρας Θεόδωρος Ακινόσογλου Καρολίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία