Santolik Ondrej
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
04/09/2020
Διάρκεια
01:21:50
Εκδήλωση
Θεματικές Βραδιές Λόγου 2020
Χώρος
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Διοργάνωση
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
αστρονομία, μουσική, ήχοι του διαστήματος, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, διαστημική αποστολή, ηλιακό σύστημα, ρομποτική διαστημική αποστολή
Μουσική χωρίς ήχους δεν υπάρχει, αλλά όλοι οι ήχοι δεν συνθέτουν απαραίτητα και μουσική, σύμφωνα με το πολιτιστικό μας υπόβαθρο.
Κατά την παρουσίαση του καθηγητή Διαστημικής Φυσικής Ondrej Santolik, θα ακούσουμε ήχους που προκύπτουν από ηχογραφήσεις ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στις ακουστικές συχνότητες. Τα κύματα αυτά έχουν καταγραφεί από διαστημικές αποστολές που μελετούν το κοντινό μας διαστημικό περιβάλλον: στην γήινη ιονόσφαιρα, την μαγνητόσφαιρα του πλανήτη μας, αλλά και την ηλιόσφαιρα κοντά στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Θα παρουσιαστούν τα σχέδια μελλοντικών ρομποτικών αποστολών που σχεδιάζονται για να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν τους «μυστηριώδεις» αυτούς ήχους.
Ο καθηγητής Ondrej Santolik είναι ερευνητής Φυσικής Πλάσματος. Δραστηριοποιείται στην ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων από διαστημικές αποστολές, με έμφαση στα κύματα πλάσματος και τις φυσικές διεργασίες που συνδέονται με αυτά.
Είναι Διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής Φυσικής του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής στην Τσεχική Ακαδημία Επιστημών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα (Charles University).
Τελεί αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοεπιστημών (International Union of Radio Science) και συμβουλευτικό μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στις αποστολές ESA / Cluster και NASA / Van Allen Probes, καθώς και σε άλλα διαστημικές αποστολές.
Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τόσο τις γραμμικές όσο και τις μη γραμμικές εκπομπές κυμάτων στο διαστημικό πλάσμα, καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με το πλάσμα και τα ενεργειακά σωματίδια. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 280 επιστημονικών εργασιών, έχοντας περισσότερες από 6.000 αναφορές και με h-δείκτη 46.