Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Musicology and Music Librarianship in Cultural Context – 1η ημέρα

Marković Tatjana, Anghelescu Hermina G. B., Μαλιάρας Νίκος

20 Φεβρουαρίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:35:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

O Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η ερευνητική ομάδα "Music and Cultural Studies" της International Musicological Society συνδιοργάνωσαν ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Musicology and Music Librarianship in Cultural Context", για να τιμήσουν την προσφορά της Στεφανίας Μεράκου που διετέλεσε Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» από το 2005 έως τον Απρίλιο του 2024.

Το συνέδριο διεξήχθη στις 20 και 21 Φεβρουαρίου του 2025 και η γλώσσα διεξαγωγής ήταν τα αγγλικά.

Το συνέδριο διοργανώθηκε για να τιμήσει το πολύπλευρο έργο της Στεφανίας Μεράκου, μουσικολόγου, διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM, ταμίας του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML και ακούραστη διοργανώτρια εκθέσεων, μουσικών, μουσικολογικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Η Στεφανία Μεράκου έζησε 14 χρόνια στην Αμερική, όπου σπούδασε μουσικολογία και ειδικεύτηκε στη Βυζαντινή και Δυτική μουσική. Σύντομα μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται στην νεοσυσταθείσα τότε Μουσική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής το 1995.

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 με μία συλλογή 70.000 βιβλίων, παρτιτούρων και οπτικοακουστικού υλικού. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ήρθε το πρώτο μεγάλο αρχείο, αυτό του Μίκη Θεοδωράκη.

Σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια εργασίας και 20 χρόνια από τότε που η Στεφανία Μεράκου είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 τίτλοι βιβλίων, ηχογραφήσεων και παρτιτούρων καθώς και 54 αρχείων Ελλήνων συνθετών, μουσικών και δασκάλων του διαμετρήματος των Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα, Πέτρου Πετρίδη, Αντίοχου Ευαγγελάτου και πολλών άλλων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού έχει ψηφιοποιηθεί.

Η Στεφανία Μεράκου ενσάρκωσε το ιδεώδες που οραματίστηκε ο Donald Jay Grout ήδη από το 1941, του να είναι διευθύντρια μίας μουσικής βιβλιοθήκης αλλά και ενεργή μουσικολόγος. Οδήγησε τη Βιβλιοθήκη μέσα σε περιόδους ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων, που όχι μόνο ακολούθησε με ενδιαφέρον αλλά και υιοθέτησε σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές βιβλιοθήκες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η οποία συνεχίζει να ακμάζει υπό τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.

Η εμπειρία της ως επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM της επέτρεψε να παραμένει ενήμερη με τις εξελίξεις της έρευνας και των τεχνολογικών εργαλείων. Επιπλέον προωθεί ενεργά την Ελληνική μουσική κληρονομιά, παρέχοντας χειρόγραφα, παρτιτούρες και ηχογραφήσεις σε διεθνείς ερμηνευτές και ερευνητές χάρη στο ευρύ επαγγελματικό της δίκτυο.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την κεντρική ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου, και 2 συνεδρίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Chair: Nikos Maliaras, National and Kapodistrian University of Athens

Tatjana Marković, Austrian Academy Of Sciences
Vienna Archives and Politics οf memory

Patrick Lo, University Of Hong Kong & Hermina G. B. Anghelescu, Wayne State University, Michigan
Symphony Orchestra librarians αround the Globe during the Covid-19 Pandemic

Marković Tatjana Mουσικολόγος

H Tatjana Marković είναι μουσικολόγος. Είναι επικεφαλής του project Discourses on music at the margins of the Habsburg Monarchy (c. 1750–1914) στην Austrian Academy of Sciences Vienna. Έχει διδάξει στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Τεχνών του Βελιγραδίου (1993-2015) και, από το 2013, στα πανεπιστήμια της Λιουμπλιάνα, του Γκρατς, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στη Βιέννη. Είναι πρόεδρος του IMS Study Group Music and Cultural Studies, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της μουσικής εγκυκλοπαίδειας MGG για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μέλος της συντακτικής ομάδας του Academic Studies Press, Studies in History and Sociology of Music (Slavic Studies) στο Brighton, MA. Είναι επιμελήτρια του περιοδικού TheMA (Βιέννη) και δεκατριών βιβλίων και συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Είναι Πρόεδρος ή συμμετέχουσα σε πολλά διεθνή έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη, στο Γκρατς, στη Λουμπλιάνα, στο Παρίσι, στη Βόννη, στη Νέα Υόρκη κ.λπ. Ερευνητικοί τομείς: όπερα και μουσικολογία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ρωσικό και Γερμανικό μουσικό θέατρο του 18ου αιώνα.

Anghelescu Hermina G. B. Wayne State University

Η Dr. Hermina G.B. Anghelescu είναι μόνιμη Καθηγήτρια στο School of Information Sciences του Wayne State University που βρίσκεται στο Detroit, στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στα αγγλικά:

Dr. Hermina G.B. Anghelescu is a tenured Professor at the School of Information Sciences, Wayne State University, Detroit, Michigan, USA. She holds a PhD and Master’s in Library and Information Science from the University of Texas at Austin, USA, and a degree in foreign languages and literatures (French and English) from the University of Bucharest, Romania.

Drs. Patrick Lo and Hermina Anghelescu spent their sabbatical leaves of absence at the School of Library, Information and Media Science, University of Tsukuba, Japan, and have collaborated on other research studies and have co-authored several books, among which Behind the Music Scores: Current Trends in Music Librarianship and Archival Management to be published in 2025 by Nova Science Publishers in New York.

Μαλιάρας Νίκος Μουσικολόγος - Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας - Διευθυντής Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Μαλιάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο και Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από το οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1990. Είναι Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.Τα ερευνητικά διαφέροντά του επικεντρώνονται στην μελέτη της Ιστορίας και της εργογραφίας της Νεοελληνικής Έντεχνης μουσικής, στην ιστορική και αναλυτική μελέτη της μουσικής του Μανώλη Καλομοίρη και άλλων εκπροσώπων της Εθνικής Σχολής, καθώς και τις συνάφειες της Ελληνικής μουσικής με την Ευρωπαϊκή, από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μελέτη των Βυζαντινών μουσικών οργάνων, μέσα από τις ιστορικές, φιλολογικές, αρχαιολογικές και εικονογραφικές πηγές. Έχει μελετήσει, επίσης, ιδιαίτερα το έργο των Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Μέντελσον, Ρ. Στράους και Στραβίνσκυ. Ο Νίκος Μαλιάρας έχει ιδρύσει το 1998 και διευθύνει τη Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει ασχοληθεί με έργα Ελλήνων συνθετών και έχει ερμηνεύσει σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Το 2019 ίδρυσε την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ), που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και αποφοίτους Μουσικολογίας και συνεχίζει τη δραστηριότητα της Χορωδίας του Πανεπιστημίου, με την οποία έχει στενή συνεργασία. Επίσης, ο Νίκος Μαλιάρας ίδρυσε (1989) και διευθύνει την Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης», η οποία είχε 15ετή συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σχεδόν με όλες της ελληνικές επαγγελματικές ορχήστρες και χορωδίες. Το 2016 ίδρυσε σε συνεργασία με τον αρχιμουσικό Β. Φιδετζή την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Στη διάρκεια της αυτής ης δραστηριότητας έχει επιμεληθεί μουσικολογικά την έκδοση πολλών συμφωνικών και οπερατικών έργων Ελλήνων συνθετών.

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική