Νικολακοπούλου Λίνα
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
09/05/2014
Διάρκεια
11:19
Εκδήλωση
Digital Storytelling in times of crisis
Χώρος
Hellenic American Union
Διοργάνωση
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας
Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.
Κατηγορία
Επικοινωνία
Ετικέτες
Ψηφιακή αφήγηση
Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ από κοινού με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργάνωσαν στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2014 στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης».
Η αφήγηση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη, που λειτουργεί ως πλαίσιο έκφρασης απόψεων για τον κόσμο γύρω μας καθώς και για τον ίδιο μας τον εαυτό, νοηματοδοτεί τη ζωή μας και προσδίδει στις αναμνήσεις μας μια διάσταση διάρκειας μέσα στον χρόνο. Ο κόσμος μας σήμερα, γεμάτος από ψηφιακά μέσα και υπερπληροφόρηση από τη μια, και πολλαπλές κρίσεις όλων των ειδών από την άλλη, θέτει μια διπλή πρόκληση για την ψηφιακή αφήγηση, η οποία αφενός καλείται να αποτελέσει εργαλείο διατύπωσης των σε πρώτο πρόσωπο ιστοριών, αφετέρου, να υπηρετήσει τη δημιουργική δράση και την αλληλεγγύη, ως απάντηση στις κρίσεις που μαστίζουν οικονομίες, κοινωνίες και το περιβάλλον. Μέσα από τον διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας που προτείνει, ενισχύεται η συναισθηματική εμπλοκή αφηγούμενων και ακροατών και η αντιμετώπιση και επούλωση ψυχικών τραυμάτων, αγγίζοντας παράλληλα ένα ευρύτατο κοινό μέσω των πολλαπλών επιλογών διάχυσης που προσφέρει το διαδίκτυο.
Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσεγγίζει την τελευταία πενταετία το θέμα της Ψηφιακής Αφήγησης τόσο μέσα από ερευνητικές δράσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό, τα ψηφιακά παίγνια κλπ., όσο και με τη διδασκαλία μαθημάτων και σεμιναρίων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το διεθνές συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση σε εποχές Κρίσης» διοργανώθηκε με τα φιλοδοξία να δώσει απαντήσεις, με πρωτοποριακό τρόπο, στις προαναφερθείσες προκλήσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκεκλημένες ομιλίες, παρουσιάσεις εργασιών, πάνελ και εργαστήρια αναφορικά με όλες τις εκφάνσεις της ψηφιακής αφήγησης, καθώς και προβολές ψηφιακών ιστοριών.
Το Blod δημοσιεύει τις διαλέξεις των 4 προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου.
Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογραφίας στην Σχολή Σταυράκου καθώς και σκηνοθεσίας Θεάτρου στη Σχολή Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70 γvώρισε τον Σταμάτη Κραoυvάκη. Συμφoιτητές τότε και oι δύo στηv Πάvτειo, συvαvτήθηκαv στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της σχoλής και η κoιvή τoυς αγάπη για τη μoυσική δημιoύργησε τo πρώτo τoυς τραγoύδι που αποτέλεσε την αρχή μιας μακρόχρονης και γόνιμης συνεργασίας η οποία καθιέρωσε πολύ γρήγορα τη Λίvα Νικoλακoπoύλoυ σαν εμπνευσμένη στιχουργό με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και σημαντική συμβολή στην ανανέωση της θεματολογίας και της αισθητικής του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Η Λίνα Νικολακοπούλου συνεργάστηκε επίσης από τη δεκαετία του ’80 και μέχρι σήμερα, εκτός από τον Σταμάτη Κραουνάκη, και με πολλούς ακόμα σημαντικούς συνθέτες όπως o Γιάvvης Σπαvός, o Γιώργoς Χατζηvάσιoς, o Θάvoς Μικρoύτσικoς κ.ά., δημιουργώντας πολλά τραγούδια - σταθμούς που τα τραγούδησαν οι πιο σημαντικοί έλληνες ερμηνευτές.
Πέρα από την ενασχόληση της με το τραγούδια, η Λίνα Νικολακοπούλου ασχολήθηκε με το θέατρο, σαν συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης, σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και την Δήμητρα Παπαδοπούλου και έγραψε χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.