Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)

Νάζου Μαργαρίτα, Γάσιας Γιώργος

24 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1589
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Μύκονος είναι σήμερα μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη νησιωτική κοινότητα, με σαφή προσανατολισμό των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της προς τον τουρισμό και την προσφορά υπηρεσιών στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ενώ συγκαταλέγεται στους είκοσι κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για διακοπές. Στα μέσα όμως του 19ου αιώνα χαρακτηριζόταν ως μια νησιώτικη κοινότητα αγροτοκτηνοτρόφων, που συχνά μετατρέπονται σε ναυτικούς και εμπόρους, μια κοινότητα με σαφές έλλειμμα δημιουργικής προσδοκίας. Σε εκείνη την κοινωνική συγκυρία, οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Δήλο (1873-1914) πιστεύουμε ότι αποτέλεσαν τον καταλύτη αλλαγών, που τον απόηχό τους αφουγκραζόμαστε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την υπόθεσή μας, εκείνη τη χρονική στιγμή φαίνεται πως οι λεγόμενες παραδοσιακές συνθήκες ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στην καθημερινότητα του νησιού κι αρχίζουν να αναδύονται οι μοντέρνες, νεωτερικές διαδικασίες.

Η ανακάλυψη και ταξινόμηση του Δημοτικού Αρχείου της Μυκόνου το 2009-2010 από τους ερευνητές και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δημιουργεί νέες προοπτικές για μια λεπτομερή και εις βάθος διερεύνηση των κοινωνικών διεργασιών στη Μύκονο του 19ου και 20ου αιώνα. Τμήματα του αρχείου αφορούν στις ανασκαφές στη Δήλο. Η μελέτη τους μπορεί να συμπληρώσει τα αρχειακά κενά της ιστορίας των ανασκαφών στη Δήλο και να απαντήσει ερωτήματα που έχουν τεθεί από την προηγούμενη έρευνα. Στη διάλεξή μας θα παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του Δημοτικού Αρχείου Μυκόνου. Η έρευνα είναι υπό την επιστημονική εποπτεία της Δρ. Βιολέττας Χιονίδου και χρηματοδοτείται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών στα πλαίσια του πενταετούς προγράμματος του τμήματος Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (2017-2021).

Νάζου Μαργαρίτα Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ομάδα Aegis, Université Catholique de Louvain

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο (Institute of Archaeology, University College London) με υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Ολοκλήρωσε τη διατριβή της με θέμα την αττική κεραμική στην Τελική Νεολιθική και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού το 2014. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ως επίτιμη μεταδιδακτορική ερευνήτρια με υποτροφίες από το Ίδρυμα Τρίχα και το Mediterranean Archaeological Trust. Από το 2016 εργάζεται ως ερευνήτρια στην ομάδα Aegis με επικεφαλής τον καθηγητή Jan Driessen, μέσω του προγράμματος MOVE-IN Louvain (Marie Curie COFUND) με θέμα την προϊστορική κεραμική από το Θορικό.

Γάσιας Γιώργος Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1976. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία» του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου σήμερα εκπονεί την διδακτορική του διατριβή. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ/ΙΤΕ).

Σχετικές ομιλίες