Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νανοτεχvoλογία και Μικροσυστήματα

Δημητράκης Παναγιώτης

17 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1111
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην ομιλία αυτή θα γίνει παρουσίαση του εργαστηρίου "Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων" του τοµέα Μικροηλεκτρονικής του ΙΠΥΦΔΝΜ, ΕΚΕΦΕ "Δ". Θα παρουσιαστούν ο εξοπλισµός του, η δυνατότητές του στη Νανοτεχνολoγία, στην Μικρο και Νανο-ηλεκτρονική αλλά και στον πολύ σπουδαίο χώρο των Μικροσυστημάτων.

Θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά επιτεύγματα στους παραπάνω τοµείς έρευνας και θα γίνει αναφορά σε πρωτότυπες διατάξεις που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο από τους ερευνητές που εργάζονται σε αυτό. Οι διατάξεις αυτές αποτελούνται από μικροκυκλώματα και αισθητήρες και βρίσκονται πολύ κοντά στην εµπορική τους αξιοποίηση.
 

Τέλος, θα γίνει αναφορά στο σύγχρονο µηχάνηµα Λιθογραφίας Ηλεκτρονικής Δέσµης το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Εργαστήριο και το οποίο έχει διακριτική ικανότητα 8nm.

Δημητράκης Παναγιώτης Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Δρ. Παναγιώτης Δημητράκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc 1995, MSc 1998) και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Νανοκρυσταλλίτες πυριτίου ως δομικά στοιχεία σε ηλεκτρονικές διατάξεις μνήμης» (υποστήριξη διατριβής: Δεκέμβριος 2006) στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε πολλά ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Επιπλέον, ήταν κύριος ερευνητής σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) (35.000 €). Έχει συντονίσει ένα έργο (250.000 €) για διατάξεις μνήμης μεταβλητής αντίστασης (ReRAMs και memristors) µε Γραφένιο (G-ReRAM). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (> 900 αναφορές, h-index: 14). Έχει δώσει 11 προσκεκλημένες ομιλίες και έχει συγγράψει περισσότερες από 40 εργασίες σε διεθνή συνέδρια σχετικά με τη φυσική και τον ηλεκτρικό χαρακτηρισμό των υπομικρoμετρικών SOI MOSFET, των νέων συσκευών FET, των οργανικών μνημών νανοσωματιδίων και των οργανικών ηλεκτρονικών. Είναι επιμελητής της σειράς βιβλίων "Charge-Trapping Non-Volatile Memories Volume 1 – Basic and Advanced Devices" και τόμος 2 "Charge-Trapping Non-Volatile Memories Volume 2 – Emerging Materials and Structures" που εκδόθηκαν από τον οίκο Springer. Έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια και εργαστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει επιμεληθεί τα πρακτικά τους. Συγκεκριμένα, έχει διοργανώσει συμπόσια NVM στο MRS Spring Meeting τα έτη 2010, 2011, 2012, 2014 και 2014. Είναι Senior Member της Electron Device Society του Institute of Electron and Electronic Engineers (IEEE) και μέλος της Material Research Society (MRS), της Ελληνικής Πλατφόρμας Φωτονικής και του Ελληνικού cluster Φωτονικής HPhos. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (AIP, Elsevier, IOP, IEEE κ.ά).

Είναι Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όπου εργάζεται από το 2007. Επίσης, είναι Υπεύθυνος Καθαρού Χώρου και Αναπληρωτής Διευθυντής του «Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων» (ISO 9001:2008).

Σχετικές ομιλίες