Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν την ιστορία της απόσπασης των Γλυπτών του Παρθενώνος

Κόρκα Έλενα

24 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 823
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 & 25 Σεπτεμβρίου 2016) υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναζωογόνησαν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως. 

Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παρέστησαν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και, επιπλέον, ανανεώθηκε -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις δημοσιεύσεις των ομιλιών του Συνεδρίου δεν περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της αρχαιολόγου Τατιάνας Πούλου, με τίτλο "Ο Giovanni Batista Lusieri, ο άνθρωπος του Λόρδου Έλγιν και ο ρόλος του στην αποκοπή των Μαρμάρων του Παρθενώνα", επειδή περιέχει αδημοσίευτο υλικό. Σχετική ομιλία της κ. Πούλου, με τίτλο "Οι ανασκαφές του Λουζιέρι στην Αθήνα την εποχή του Λόρδου Έλγιν", υπάρχει καταχωρημένη στο Blod και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.


Κόρκα Έλενα Προϊσταμένη Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Έλενα Κόρκα είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο της νέας διεθνούς πρακτικής επιστροφής πολιτιστικών αγαθών». Γνωρίζει άριστα τέσσερεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά).

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ανασκαφικές έρευνες και έχει την διεύθυνση της:  
• ανασκαφικής ελληνοαμερικανικής έρευνας στη θέση Ράχη Κουτσογκίλλα Κεγχρεών Κορινθίας και της
• ανασκαφικής έρευνα στη θέση Φανερωμένη Χιλιομοδίου Κορινθίας

Είναι Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διατελέσει Προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Διεθνών Θεμάτων (2001-2006), Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (2006-2009),  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (2009-2010) και Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (2010-2014).

Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πολλές διεθνείς συναντήσεις στο εξωτερικό, ως επί το πλείστον  της UNESCO (Γενική Διάσκεψη, Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Διακυβερνητική Επιτροπή για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή την Απόδοσή τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης, κ.α.), του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή CD-PATEP), του ICOMOS, του ICCROM κ.α. Είναι μέλος πολλών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και  εκλεγμένο μέλος  του Συμβουλίου του ICCROM (Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη Προστασίας και Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και Αντιπρόεδρος για την περιφέρεια της ΝΑ Μεσογείου της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (ICAHM – International Committee on Archaeological Heritage Management) του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Μνημεία και τις Τοποθεσίες (ICOMOS – International Council on Monuments and Sites). Υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (2007-2010).

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στο εσωτερικό και το εξωτερικό για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει αρθρογραφήσει αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα.

Πιο αναλυτικά, έχει συγγράψει περί τα 150 άρθρα και μελέτες και είχε την επιστημονική επιμέλεια εκδόσεων αναφορικά με το ιστορικό της απομάκρυνσης των Μαρμάρων από τον λόρδο Έλγιν, τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την ορθή διαχείριση των αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την προστασία τους από φυσικές καταστροφές, την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους και αναφορικά με το επιστημονικό έργο των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα. Επίσης έχει την επιστημονική επιμέλεια της συγκεντρωτικής έκδοσης για τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στη Ράχη Κουτσογκίλλα Κεγχρεών και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους συνεδρίων επιστημονικά πορίσματα σχετικά με την ανασκαφική έρευνα στη Φανερωμένη Χιλιομοδίου Κορινθίας. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είχε την επιστημονική επιμέλεια περίπου 35 εκθέσεων και συνεδρίων σχετικά με τα ανωτέρω θέματα.

Έχει εκδώσει παιδικό βιβλίο με θέμα την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έχει οργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα αρχαιολογικού περιεχομένου.

Έχει τιμηθεί από Διεθνείς Επιτροπές για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα για τη δράση και το έργο της για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι αντεπιστέλλον  μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και έχει τιμηθεί και επαινεθεί πολλαπλώς από διάφορους επιστημονικούς φορείς.

Σχετικές ομιλίες