Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

NELIOTA: Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα καταγραφής προσκρούσεων παραγήινων αντικειμένων στη Σελήνη

Λιάκος Αλέξιος

10 Ιουλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:45:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 106
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, ο Δρ. Αλέξιος Λιάκος, Εντεταλμένος Ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έδωσε ομιλία για το ευρύ κοινό στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, με τίτλο NELIOTA: Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα καταγραφής προσκρούσεων παραγήινων αντικειμένων στη Σελήνη.

Περίληψη ομιλίας:
Το 2015 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ανέπτυξαν το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTΑ. Σκοπός του προγράμματος ήταν η παρατήρηση των προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών και μετεωροειδών στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ απώτερος στόχος ήταν η στατιστική τους (συχνότητα εμφάνισης, διαστάσεις) στον ευρύτερο διαστημικό χώρο της Γης. Τα σώματα αυτά κατά την κρούση τους στη σεληνιακή επιφάνεια προκαλούν εκλάμψεις, οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν από τη Γη. Για την εξυπηρέτηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε το πλήρως αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο 1.2μ του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο παγκοσμίως που απασχολήθηκε για τέτοιου τύπου παρατηρήσεις. Επιπροσθέτως, η καινοτομία του προγράμματος αφορά στη δυνατότητα υπολογισμού των θερμοκρασιών των κρούσεων καθώς και της χρονικής εξέλιξής τους. Παρουσιάζονται οι υποδομές του προγράμματος, τα επιστημονικά του ευρήματα και ο απόηχος που αναμένεται να έχει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Λιάκος Αλέξιος Εντεταλμένος ερευνητής, ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Δρ. Αλέξιος Λιάκος είναι Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες