Κουμουτσάκος Γεώργιος
Mayer Stephan
Δημητριάδη Αγγελική
De Somer Marie
Okyay Asli Selin
Wagner Martin
Αθανασόπουλος Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική (ταυτόχρονη διερμηνεία)
Ημερομηνία
14/10/2020
Διάρκεια
01:14:55
Εκδήλωση
Αξιολογώντας το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Hanns-Seidel-Stiftung
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, μετανάστευση, άσυλο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το γραφείο του ιδρύματος Hanns-Seidel στην Αθήνα διοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Αξιολογώντας το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η ενημέρωση του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού κοινού σχετικά με το Νέο Σύμφωνο, το κύριο σκεπτικό πίσω από αυτό και τα βασικά νέα στοιχεία που εισάγει.
Ομιλητές:
Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Stephan Mayer, Υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας
Αγγελική Δημητριάδη, Κύρια Ερευνήτρια, Επικεφαλής Προγράμματος Μετανάστευσης, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα
Marie De Somer, Επικεφαλής Προγράμματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης και Διαφορετικότητας και Κύρια Αναλύτρια Πολιτικής, European Policy Centre (EPC), Βρυξέλλες
Asli Selin Okyay, Senior Fellow, Istituto Affari Internazionali (IAI), Ρώμη
Martin Wagner, Κύριος Σύμβουλος Πολιτικής για το Άσυλο, International Centre for Migration Policy Development (ICMPD), Βιέννη
Τη συζήτηση συντονίζει ο Άγγελος Αθανασόπουλος, Δημοσιογράφος, ΤΟ ΒΗΜΑ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Ελληνικά και Aγγλικά (με ταυτόχρονη διερμηνεία),
τη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 και θα μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ,
και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Hanns-Seidel
στο YouTube και στο Facebook.
Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα, πατήστε εδώ.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε το 1995 με διάκριση «magna cum laude». Το 1992, εντάσσεται στο δυναμικό της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών όπου και υπηρέτησε έως την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2009. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την περίοδο 2016-2019 είχε οριστεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών.
Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο 2016, ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, από τον Μάιο 2014 έως τον Ιανουάριο 2016, ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «180° , Η Αττική αλλάζει πρόσωπο!».
Διετέλεσε Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας/European People’s Party (EPP), από το 2009 έως το 2014, όπου και ήταν μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια περίοδο, ήταν, επίσης, Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τον Ιούνιο του 2013, ψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών.
Τον Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο «Ευκράντη» για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Από τον Μάρτιο του 2004 έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών.
Το 2001 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά, ανέλαβε επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.
Από το 1997 έως το 2001, εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.
Την περίοδο 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.
1993
Απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Abitur) από το König-Karlmann-Gymnasium στο Altötting
1993 - 1997
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου
Από το 1993
Μέλος του περιφερειακού εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)
Από το 1996
Μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Neuötting και του συμβουλίου της κομητείας Altötting
1998 - 2000
Περίοδος πρακτικής νομικής άσκησης στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου και στην Κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας
2000 - 2009
Δικηγόρος - Salzberger, Reiter, Mandlsberger & Kollegen Mühldorf
Από το 2002
Μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής
και
Αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας CSU στο συμβούλιο της κομητείας Altötting
Από το 2006
Αναπληρωτής πρόεδρος του βαυαρικού γραφείου της Union of Expellees
Από το 2008
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Union of Expellees
2009 - 2018
Δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Nachmann Rechtsanwalts GmBH στο Μόναχο
2010 - 2018
Πρόεδρος της THW-Bundesvereinigung e. V.
Από τις 14.03.2018
Υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας
H Αγγελική Δημητριάδη είναι Κύρια Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ στο τομέα της μετανάστευσης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις Ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου και στην παράτυπη μετανάστευση και διέλευση.
Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη μετανάστευση και το άσυλο μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο ερευνητικό ESRC «Διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα με το πλοίο: Χαρτογράφηση και Τεκμηρίωση μεταναστευτικών ταξιδιών και Εμπειριών» (Παν.Warwick). Ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations (ECFR) στο Βερολίνο, για την περίοδο Νοέμβριος 2015-Απρίλιος 2016.
Η Δρ. Δημητριάδη έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και δύο μονογραφίες: «Διέλευση & Μετανάστευση στην Ελλάδα: η περίπτωση των Αφγανών, Πακιστανών και Μπανγκλαντεσιανών» (Νήσος, 2013) και “Afghan migration Europe: at the margins, looking in” (Springer/Palgrave, 2017).
Έλαβε το Διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2009-2012) με ειδίκευση την μετανάστευση. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία στο London School of Economics (1999-2002) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London σε θέματα ασφάλειας (2002-2003).
Η Marie De Somer είναι Κύρια Αναλύτρια Πολιτικής και Επικεφαλής του προγράμματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης και Διαφορετικότητας του EPC. Ασχολείται με ζητήματα πολιτικής που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την κινητικότητα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια και το ρόλο των δικαστηρίων.
Πριν από την ένταξή της στο EPC τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε εργαστεί στο KU Leuven και στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ όπου ερευνούσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις πολιτικές επανένωσης. Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του CEPS και στη ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Δημόσιου Δικαίου του KU Leuven και στο Science Po του Παρισιού, όπου διδάσκει «Δίκαιο και πολιτικές της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το London School of Economics και το KU Leuven.
Γράφει τακτικά για τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ σε διεθνή και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Η Asli Selin Okyay είναι Senior Fellow στο Istituto Affari Internazionali (IAI). Πριν από την ένταξή της στο IAI το 2017, ήταν μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτις στο πρόγραμμα «Borderlands» που χρηματοδοτήθηκε από το ERC και υλοποιήθηκε από το Robert Schuman Center for Advanced Studies του European University Institute. Είναι κάτοχος διδακτορικού (2015) στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες από το European University Institute της Φλωρεντίας και M.Phil στις Μεταναστευτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2009). Ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων και η έρευνά της επικεντρώνεται στις πολιτικές μετανάστευσης της ΕΕ προς τρίτες χώρες της Νότιας Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
O Martin Wagner είναι Κύριος Σύμβουλος Πολιτικής για το Άσυλο στο International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) της Βιέννης.
Ο Άγγελος Αθανασόπουλος, γεννημένος το 1975 στην Αθήνα, σπούδασε Επικοινωνία, Δημοσιογραφία, Επιστήμες Μέσων Ενημέρωσης και Διεθνείς Σχέσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθογραφεί για την εφημερίδα «Το Βήμα». Το 2011 βραβεύτηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου», ένα βραβείο, το οποίο απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων για λογαριασμό ελληνικών ΜΜΕ.