Κουτσουρέλης Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/03/2018
Διάρκεια
01:09:07
Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
νεοελληνικά πορτρέτα, Παναγιώτης Κονδύλης, μαρξισμός, κοινωνική φιλοσοφία, Σορβόννη, Παρίσι, Χαϊδελβέργη, εθνική αντίσταση, Ματαρόα, Κώστας Παπαϊωάννου, φιλοσοφία
Τι κοινό έχουν μεταξύ τους ο Διονύσιος Σολωμός και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος; Ο Παναγιώτης Κονδύλης και ο Κώστας Παπαϊωάννου; Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου; Και τι τους χωρίζει; Από τους καιρούς του Πλούταρχου, η σύγκριση της ζωής και του έργου των σημαντικών μορφών της ιστορίας δεν έχει πάψει να τρέφει την περιέργεια και τη φαντασία μας.
Στα χνάρια αυτής της μακράς παράδοσης, ο Κώστας Kουτσουρέλης (ποιητής - συγγραφέας - μεταφραστής) επιχειρεί να συγκροτήσει μια δειγματοληπτική πινακοθήκη από τη νεοελληνική λογοτεχνία, τη σκέψη και τη μουσική των τελευταίων δύο αιώνων, μέσα από 4 ομιλίες τις οποίες διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία ΠΥΡΝΑ και που θα δημοσιευθούν όλες στο Blod.
Ο τίτλος του κύκλου είναι “Νεοελληνικά πορτρέτα. Βίοι παράλληλοι;”. Ο τίτλος της τρίτης ομιλίας, που δημοσιεύεται σήμερα, είναι “Κώστας Παπαϊωάννου - Παναγιώτης Κονδύλης”.
Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και μεταφραστική. Έζησε στη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, κείμενα για τη σκηνή, δοκίμια, μελέτες και μεταφράσεις. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας και μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη.
Ανάμεσα στα βιβλία του συγκαταλέγονται το δοκίμιο "Κ. Π. Καβάφης" (2013), η ποιητική σύνθεση "Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη" (2014), η μετάφραση της "Ηλιόπετρας" του Ο. Πας (β' έκδοση συμπληρωμένη, 2015) ο μονόλογος "Κρέων" και το σατιρικό "Λάμπρου Λαρέλη Vita Poetica" (αμφότερα το 2016). Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη το εκτεταμένο ποίημά του "Νύχτα". Τον Απρίλιο του 2019 η Μικρή Άρκτος εξέδωσε το δοκίμιό του "Η τέχνη που αυτοκτονεί: Για το αδιέξοδο της ποίησης του καιρού μας". Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησαν τα "Ποιήματα" του Gottfried Benn σε εισαγωγή, μετάφραση και σχολιασμό δικό του (Gutenberg) και τον Ιούλιο του 2020 ο ποιητικός κύκλος "Η κόρη μου" (Κίχλη). Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδότη η ανθολογία του «1821-2021» - Η Ελλάς των Ελλήνων: Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων «Τι είναι και τι δεν είναι η ποίηση», Μικρή Άρκτος 2021.
Επιμελήθηκε εκδόσεις βιβλίων, αφιερώματα περιοδικών, διαδικτυακούς τόπους και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και λογοτεχνικά έντυπα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ποιητικό Εργαστήριο του Ιδρύματος Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στις εκδηλώσεις "Ρουρ - Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (Ruhr - Kulturhauptstadt Europas 2010). Για την ποίησή του η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (2013). Για την εργασία του στους "Ύμνους στη νύχτα" του Νοβάλις τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου και το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα. Διευθύνει την επιθεώρηση Νέο Πλανόδιον.