Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νέος απολυταρχισμός στα Βαλκάνια: Κρίση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ή κρίση της ευρωπαϊκής προοπτικής; (Συζήτηση)

Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Mujanovic Jasmin, Bozhinovski Vladimir, Milosevic Milena, Τριανταφύλλου Γιώργος, Τίκα Βέρα, Ράπτης Κώστας

2 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:17:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 766
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το πρόγραμμα Νοτιoανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Inter Alia και το KFOS εξερευνά τα  "Άγνωστα Βαλκάνια" μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των ‘Άγνωστων Βαλκανίων’, το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή.

Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά τις ομιλίες και τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του διήμερου αυτού αφιερώματος.

Νέος απολυταρχισμός στα Βαλκάνια: Κρίση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ή κρίση της ευρωπαϊκής προοπτικής

Ο νέος απολυταρχισμός βρίσκεται σε άνοδο σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Κινήματα διαμαρτυρίας των νέων δοκιμάζουν τις πολιτικές ηγεσίες στα αστικά κέντρα, αλλά διεφθαρμένοι ισχυροί ηγέτες εξακολουθούν να κερδίζουν την «καρδιά και τον νου» του αγροτικού πληθυσμού και εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που είναι δυσαρεστημένα με τις ριζοσπαστικές πολιτικο-οικονομικές αλλαγές των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων. Η επικράτηση ηγετών απολυταρχικών τάσεων εξακολουθεί να υποβαθμίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να προκαλεί κοινωνική πόλωση. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό το αδιέξοδο στα Βαλκάνια; Καταδεικνύει τους περιορισμούς των δημοκρατικών μεταβάσεων και τη γενική κρίση της Δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης; Ή μήπως συνιστά το ορατό αποτέλεσμα αποτυχημένων πολιτικών της Ε.Ε. όσο και της έλλειψης ενδιαφέροντος για τα βαλκανικά προβλήματα; Οι ομιλητές θα μας ενημερώσουν για την κατάσταση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και θα μας δώσουν μία γενική εικόνα για την κατάσταση της δημοκρατίας στην περιοχή.
 

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξης του 1979. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies.

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.

Έχει δημοσιεύσει τις εξής 10 μονογραφίες και βιβλία μαζί με άλλους συγγραφείς:

1) Πολιτική εξουσία και γραφειοκρατία, Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 1996.

2) Populism and Bureaucracy, University of Notre Dame Press, Notre Dame και Λονδίνο 1996.

3) Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001.

4) Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης (μαζί με τους Δ. Παπούλια και Χ. Ι. Οικονόμου), Ποταμός, Αθήνα 2002.

5) Ο Τρίτος Κόσμος (μαζί με τους Αστ. Χουλιάρα, Σωτ. Ρούσσο και Π. Σκλιά), Παπαζήσης, Αθήνα 2005 και

6) Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007.

7) H ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση, Ποταμός, Αθήνα 2017.

8) (μαζί με τον Λεων. Χριστόπουλο), Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα, Διανέοσις, Αθήνα 2017.

Έχει επιμεληθεί ή συν-επιμεληθεί τους εξής 7 συλλογικούς τόμους:

1) Κοινωνία και πολιτική (μαζί με τους Χρ. Λυριντζή κα Ηλ. Νικολακόπουλο), Θεμέλιο, Αθήνα 1996.

2) Η δημοκρατία σε βάθος: Ο Συνήγορος του Πολίτη, Παπαζήσης, Αθήνα 2000.

3) Is Southeastern Europe Doomed to Instability? (μαζί με τον Θ. Βερέμη), Frank Cass, Λονδίνο 2002. 4) Η άγνωστη κοινωνία πολιτών, Ποταμός, Αθήνα 2004 και

4) Τhe State and Democracy in the New Southern Europe (μαζί με τους Richard Gunther και Νικηφόρο Διαμαντούρο), Oxford University Press, Οξφόρδη 2006.

5) Austerity and the Third Sector in Greece: Civil Society at the European Frontier (μαζί με τους J. Clarke και A. Χουλιάρα) Ashgate, Farnham, 2015.

6) Socioeconomic Fragmentation and Exclusion under the Crisis, (μαζί με τους Δ. Κατσίκα και Μ. Ζαφειροπούλου), Palgrave Macmillan, Λονδίνο 2018.

7) Koυλτούρα, ιστορία, δημοκρατία: τιμητικός τόμος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, (μαζί με την Καλλιόπη Σπανού), Παπαδόπουλος, Αθήνα 2018.

8) The Oxford Handbook Handbook of Modern Greek Politics (μαζί με τον Kevin Featherstone), Οξφόρδη 2020.

9) The Irregular Pendulum of Democracy: Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States, Palgrave Macmillan, London 2023.

10) (with co-author Nicos P. Mouzelis), Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism, Bloomsbury Press, London 2024.

11) (with co-author Nicos P. Mouzelis), Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism, Bloomsbury Press, London 2024.

Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά West European Politics, British Journal of Sociology, Southeast European and Black Sea Studies, South European Society and Politics, Journal of European Social Policy, Journal of Social Policy, Social Policy and Administration, European Journal of Social Security και Mediterranean Politics. Tέλος, έχει διατελέσει συντονιστής έκδοσης του περ. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης και αρθρογράφος των εφημερίδων Το Βήμα της Κυριακής και η Καθημερινή της Κυριακής.

Mujanovic Jasmin Σύμβουλος, Friedrich Ebert Stiftung – Dialogue Southeast Europe (FES SOE)
Bozhinovski Vladimir Επίκουρος Καθηγητής, Cyril and Methodius University, Skopje

Ο Vladimir Bozhinovski είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Cyril and Methodius University των Σκοπίων.

Milosevic Milena Υποψήφια Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Researcher, Institut Alternativa, Podgorica

Η Milena Milosevic είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο Institut Alternativa της Podgorica.

Τριανταφύλλου Γιώργος Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος

Ερευνητής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνής Ασφάλεια, Συγκρούσεις στα Βαλκάνια, Διεθνείς Οργανισμοί και Ειρηνευτικές Αποστολές, Ανοικοδομήση Ειρήνης, Μετανάστευση και Ασφάλεια, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου έχει διδακτορικό (Ph.D.) στην Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ειδίκευση στην παροχή ασφάλειας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ανοικοδόμησης ειρήνης στα Βαλκάνια. Κατέχει ακόμα μεταπτυχιακό (MA) στην Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και πτυχίο (BA) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πριν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Νοτιαναλατολικής Ευρώπης, εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στο Πρόγραμμα Δυτικών Βαλκανίων, και στο Πρόγραμμα Ανοικοδόμησης Ειρήνης, του Ιδρύματος Rockefeller Brothers Fund, στη Νέα Υόρκη. Στο παρελθόν, έχει διδάξει Διεθνή Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, και Εισαγωγή στη Διεθνή Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται ενεργά με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, δουλεύοντας για την ελληνική οργάνωση “ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη”. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, και λίγα Σέρβικα.

Τίκα Βέρα Υποψήφια Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών & Βοηθός ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Βέρα Τίκα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στα πολιτικά συστήματα τριών βαλκανικών χωρών στη μετα-κομμουνιστική περίοδο, της Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και Ερευνήτρια του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ευρύ φάσμα των διαδικασιών Εκδημοκρατισμού στα Βαλκάνια, την Άκρα Δεξιά, τον Λαϊκισμό, την συγκριτική πολιτική, τον Ευρωσκεπτικισμό, τα Κοινωνικά κινήματα, τα πολιτικά κόμματα και την Παγκοσμιοποίηση. Έχει μεταπτυχιακό (ΜΑ) από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, και πτυχίο Κοινωνικής Πολιτικής από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργασθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα με έμφαση στα θέματα του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, ανάπτυξης της συγκριτικής έρευνας και της δευτερογενούς ανάλυσης (Socialdatanet). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μιλάει Αλβανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και λίγα Βουλγαρικά.

Ράπτης Κώστας Δημοσιογράφος, Αθήνα 9.84

Ο Κώστας Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε γλωσσολογία στα φιλολογικά τμήματα του Καποδιστριακού (προπτυχιακές σπουδές) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (μεταπτυχιακές σπουδές). Έχει εργασθεί ως ερευνητής και λεξικογράφος. Από το έτος 2000 δημοσιογραφεί και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Είναι συντάκτης διεθνών θεμάτων στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84", την εφημερίδα "Κεφάλαιο" και το capital.gr. Έχει μεταφράσει για τις εκδόσεις "Άγρα" τα βιβλία "New Left Review: Η ελληνική έκδοση", "Δημοκρατία χωρίς δεσμά" της Angela Davis και "Οι διαιρέσεις της Κύπρου" του Perry Anderson.

Σχετικές ομιλίες