Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νεότερα Αντιβιοτικά στη Θεραπεία των λοιμώξεων από Gram-θετικά παθογόνα

Πουλάκου Γαρυφαλλιά

16 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 10159
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) ο πνευμονιόκοκκος (Staphylococcus pneumoniae) και ο εντερόκοκκος (Enterococcus ssp.) αποτελούν τις σημαντκότερες σημερινές θεραπευτικές προκλήσεις, μεταξύ των Gram-θετικών βακτηρίων. Τρείς παράμετροι εξηγούν το πρόβλημα:

1. η μικροβιακή αντοχή,

2. η δυσκολία στη θεραπεία λοιμώξεων σε ιδιαίτερα ιστικά διαμερίσματα (όπως η ενδοκαρδίτιδα ή η οστεομυελίτιδα) και

3. η υψηλή λοιμογόνος δύναμη που χαρακτηρίζει τους μικροοργανισμούς όπως ο S. aureus και ο S. pneumoniae ανεξαρτήτως ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και συνοδεύεται από αυξημένη θνητότητα.

Φάρμακα εναντίον των Gram-θετικών βακτηρίων:

Βανκομυκίνη

Το πρώτο γλυκοπεπτίδιο που κυλοφόρησε. Αποτελεί την θεραπεία πρώτης γραμμής για τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη S. aureus (Methicillin-resistant S. Aureus, MRSA) καθώς και για ανθεκτικό στην αμπικιλλίνη εντερόκοκκο. Εχει πτωχή διείσδυση στον πνευμονικό ιστό και δεν ενδείκνυται για θεραπεία της πνευμονίας.

Λινεζολίδη

Είναι το πρώτο αντιβιοτικό της τάξης των οξαζολιδινονών που κυκλοφόρησε. Δρα αναστέλλοντας τη βακτηριακή πρωτεϊνοσύνθεση και είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία λοιμώξεων δέρματος και μαλακών μορίων. Σημαντικότερη παρενέργεια (αν και αντιστρεπτή με τη διακοπή του φαρμάκου) είναι η καταστολή του μυελού των οστών.

Δαπτομυκίνη

Κυκλικό ενέσιμο λιποπεπτίδιο. Δρα μέσω της πρόσδεσης στη βακτηρακή μεμβράνη την ποία διαπερνά με μηχανισμό εξαρτώμενο από την αντλία ασβεστίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αθρόα εισαγωγή καλίου στο βακτηριακό κύτταρο και τον ταχύτατο θάνατό του. Κυριότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η αύξηση των επιπέδων της κρεατινοφωσφωκινάσης.

Τιγεκυκλίνη

Ημισυνθετική γλυκυλκυκλίνη εγκεκριμένη για τη θεραπεία επιπεπλεγμένων λοιμώξεων δέρματος και μαλακών μορίων καθώς και επιπεπλεγμένων ενδοκοιλιακών λοιμώξεων. Σημαντικότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία, ο έμετος και οι διάρροιες.

Πουλάκου Γαρυφαλλιά Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Β' Ε.Σ.Υ., Δ' Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικό"

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990, ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην παθολογία το 1998 και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998. Την περίοδο 2003-2004 μετεκπαιδεύτηκε, με αντικείμενο τις λοιμώξεις, στην Ελλάδα (Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Αττικό») και στο εξωτερικό (Νοσοκομείο Saint-Joseph, Παρίσι). Απέκτησε τον τίτλο εξειδίκευσης στην Λοιμωξιολογία το 2009 και το πρώτο τετράμηνο του 2011 πραγματοποίησε νέα εκπαίδευση στο Αντικείμενο των Λοιμώξεων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Σοβαρών Πνευμονιοκοκκικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Vall d’ Hebron», στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία. Το Μάιο του 2005 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο σε θέματα Λοιμώξεων-Χημειοθεραπείας από το «Αμφιαράειο Ίδρυμα Χημειοθεραπευτικών Μελετών» στο 31ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, για την εργασία της «Πανελλήνια μελέτη της αντοχής του πνευμονιόκκοκου».

Η Γαρυφαλλιά Πουλάκου διετέλεσε, από το 1998 ως το 2004, Επιστημονικός Συνεργάτης της Δ’ Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών (κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες), ενώ από το τέλος του 2004 ως σήμερα, υπηρετεί ως Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ στο ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ».

Είναι μέλος 9 ελληνικών και διεθνών Ιατρικών Εταιρειών, έχει λάβει μέρος σε 138 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, έχει πραγματοποιήσει 70 ομιλίες σε ημερίδες, συνέδρια και εκπαιδευτικά courses, πήρε μέρος σε πλήθος ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έχει πραγματοποιήσει, ως σήμερα, 32 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

1. DeLeo FR, Otto M, Kreiswirth BN, Chambers HF. Community-associated meticillin-resistant Staphylococcus aureus. Lancet 2010

2. Poulakou G, Giamarellou H. Oritavancin: a new promising agent in the treatment of infections due to Gram-positive pathogens. Expert Opin Investig Drugs

3. Bae IG, Federspiel JJ, Miro JM, Woods CW, Park L, Rybak MJ, et al. Heterogeneous vancomycin-intermediate susceptibility phenotype in bloodstream methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolates from an international cohort of patients with infective endocarditis: prevalence, genotype, and clinical significance. J Infect Dis 2009

4. Liu C, Bayer A, Cosgrove SE, Daum RS, Fridkin SK, Gorwitz RJ et al. Clinical Practice Guidelines by the Infectious Diseases Society of America for the Treatment of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Infections in Adults and Children. Clin Infect Dis 2011
 
5. Noskin GA. Tigecycline: a new glycylcycline for treatment of serious infections. Clin Infect Dis 2005
 
6. Kaushik D, Rathi S, Jain A. Ceftaroline: a comprehensive update. Int J Antimicrob Agents 2011

Σχετικές ομιλίες