Μαργιωρής Ανδρέας Ν.
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/11/2015
Διάρκεια
33:36
Εκδήλωση
Χάνω βάρος - Κερδίζω ζωή
Χώρος
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία
Διοργάνωση
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"
Κατηγορία
Ενδοκρινολογία
Ετικέτες
παιδική παχυσαρκία, βάρος, λιπώδης ιστός, λιποκύτταρα
Υπάρχουν δύο είδη λιποκυττάρων. Τα λευκά λιποκύτταρα που είναι αποθησαυριστες ενέργειας και τα φαιά λιποκύτταρα που είναι καταναλωτές ενέργειας με την μορφή θερμότητας. Μέχρι το 2009 εθεωρείτο ότι ο φαιός λιπώδης ιστός υπάρχει μόνο κατά την νεογνική ηλικία και υποστρέφει μετά. Σήμερα θεωρούμε ότι ο φαιός λιπώδης ιστός υπάρχει και στους ενήλικες αλλά βρίσκεται κάτω από τονική καταστολή. Επιπρόσθετα έχουμε μάθει ότι ο λευκός λιπώδης ιστός μπορεί να αλλάξει φαινότυπο μέσω φαιοποίησης σε διαφόρων ειδών μπεζ λιποκύτταρα και έτσι να μετατραπεί και ο λευκός λιπώδης ιστός από αποθησαυριστή ενέργειας σε καταναλωτή.
Στους ενεργοποιητές των φαιών και μπεζ λιποκυττάρων είναι η ενεργοποίηση του συμπαθητικού (από κρύο, στρες, άσκηση, φάρμακα), το μυϊκό σύστημα (ιρισίνη και άλλες μυοκίνες), το ήπαρ και ο ίδιος ο λιπώδης ιστός. Στους καταστολείς του φαιού λιπώδους ιστού και στην καταστολή της φαιοποίησης του λευκού λιπώδους ιστού είναι κυρίως life style επιλογές, τα γλυκοκορικοειδή και πιθανότατα η βιταμίνη D.
Η ενεργοποίηση των φαιών και μπεζ λιποκυττάρων φαίνεται ως ιδανικός θεραπευτικός στόχος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Ο Ανδρέας Μαργιωρής είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Χημείας-Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μαργιωρής μετά τη διδακτορική διατριβή του εργάστηκε ως έμμισθος ειδικευόμενος στην Παθολογία και την Ενδοκρινολογία σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Mount Sinai. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (National Institute of Child Health and Human Development) πριν επιστρέψει στη Ελλάδα ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την επίδραση των νευροπεπτιδίων στη φυσιολογία της μυελώδους μοίρας των επινεφριδίων και την επίδραση των νευροπεπτιδίων στο ανοσοποιητικό σύστημα.