Τσεβελέκη Βιβή
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2011
Διάρκεια
21:55
Εκδήλωση
"Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σύγχρονες εξελίξεις και νέα δεδομένα" Εκδήλωση - ενημέρωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Χώρος
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών
Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία
Ίδρυμα Ευγενίδου
Κατηγορία
Μοριακή Βιολογία
Ετικέτες
Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κεντρικό νευρικό σύστημα, απομυελίνωση, φλεγμονή, εκφύλιση, μονοκλωνικά αντισώματα, ανοσοποιητικό, θεραπείες
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νόσoς που επιδρά στον οργανισμό, τα όργανα, τα κύτταρα και τους ενδοκυτταρικούς μηχανισμούς. Στα αίτια της εμφάνισής της περιλαμβάνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ηλιοφάνεια (καθώς τα κρούσματα αυξάνουν από τον ισημερινό προς τους πόλους), το φύλο (η σχέση γυναικών προς άνδρες ασθενείς είναι 3:1), η μόλυνση από ιούς που προσβάλουν το ΚΝΣ, και η γενετική προδιάθεση (2-5% αύξηση κινδύνου μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, 30-40% μεταξύ ομοζυγωτικών διδύμων).
Την απορύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που χαρακτηρίζει τη νόσο, μιμείται το πειραματικό μοντέλο της αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας. Μελετώντας το, διαπιστώθηκε ότι υποπληθυσμοί Τ λεμφοκυττάρων εισέρχονται στο νευρικό σύστημα.
Θεραπευτικές στρατηγικές:
1. Προκειμένου να περιοριστεί η απομυελίνωση και η φλεγμονή του ΚΝΣ, έχουν σχεδιαστεί εμβόλια, τα οποία χορηγούνται στις περιόδους ύφεσης της νόσου, με στόχο τη δημιουργία επιλεκτικών προστατευτικών υποπληθυσμών κυττάρων του ανοσοποιητικού.
2. Προσπάθεια επέμβασης στη διαπερατότητα εγκεφαλικού φραγμού. Επιχειρείται αποτροπή εισόδου στον εγκέφαλο των κακών κυτταρικών υποπληθυσμών με χρήση μονοκλωνιοκών αντισωμάτων.
3. Περιορισμός φθοράς νευρώνων ακόμη και επιδιόρθωση ή αναγέννηση νευρώνων με αξιοποίηση βλαστικών κυττάρων.
Η Βιβή Τσεβελέκη σπούδασε Βιοχημεία και Μοριακή Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2006 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιβάλλον αυτοάνοσης παθολογίας και φλεγμονής στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με κύριο στόχο τη διερεύνηση των μηχανισμών που ενεργοποιούνται κατά την εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στόχος της έρευνάς της είναι η ελεγχόμενη ωρίμανση ανοσορυθμιστικών πληθυσμών λεμφοκυττάρων που θα περιορίζουν τις συνέπειες της νόσου και θα διατηρούν αποτελεσματικά την ομοιόσταση του νευρικού ιστού.