Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Νερό: φυσική κληρονομιά και πολιτισμός της Αθήνας

Πολυμεροπούλου Ζωή, Καρρά Λυδία, Σπυροπούλου Κατερίνα, Βατόπουλος Νίκος, Σαχίνης Γιώργος, Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Κουλούρη Χριστίνα

13 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:33:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 267
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε την 1η Γιορτή της Επιστήμης, ένα ετήσιο γεγονός που πραγματοποιείται από το 1991 στη Γαλλία, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με σκοπό να προάγει τις επιστήμες στο ευρύ κοινό. Με αυτήν τη γιορτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος επιδιώκει να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών και πολιτών, να αναδείξει το έργο της επιστημονικής κοινότητας και να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Οι δραματικές οικολογικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζουν καταλυτικά όπως είναι φυσικό επόμενο, το κύκλο του νερού και κατ’ επέκταση την ύπαρξη όλου του οικοσυστήματος πάνω στον πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης στην Ελλάδα είχε ως κεντρικό θέμα «Το νερό στη δίνη της κλιματικής αλλαγής» και περιέλαβε διαλέξεις, εκθέσεις, πειράματα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Αθήνα, με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Στην 1η Γιορτή της Επιστήμης συμμετείχαν η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό) και η ΕΥΔΑΠ.

Εξέχουσα θέση δόθηκε στη σημασία του νερού στην πολιτιστική κληρονομιά με μια εκδήλωση με θέμα: «Το νερό ως φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας» και ομιλητές τους Νίκο Βατόπουλο δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γιώργο Σαχίνη, Διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, Αγρονόμο-Τοπογράφο Μηχανικό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Ακολούθησε συζήτηση με συντονίστρια την Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανη και καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 19.00 │ ΕΛΛΕΤ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Νερό: φυσική κληρονομιά και πολιτισμός της Αθήνας»

Ομιλητές:
Νίκος Βατόπουλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος: «Αθέατη Αθήνα»
Γιώργος Σαχίνης, διευθυντής στρατηγικής και καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ: «Αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Αθήνας»
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική»: «Τα ρέματα των Αθηνών στο χθες και στο σήμερα»

Συντονισμός: Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης και καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Πολυμεροπούλου Ζωή Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Καρρά Λυδία Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβώνη, και μεταπτυχιακά σε κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) 1981-83.

Το 1972 ίδρυσε με το σύζυγό της την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

1975: Ηγήθηκε στο Cyprus Relief Fund, Λονδίνου, της οικονομικής υιοθεσίας των προσφυγόπουλων της Κύπρου.

Την περίοδο 1992 - 1994 ως πρόεδρος του Hellenic Cultural Centre (συνομοσπονδία ελληνικών πολιτιστικών οργανώσεων) στην Αγγλία είχε την ευθύνη των εορτασμών για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν η τριήρης έπλευσε στον Τάμεση.

Από το 1980 εργάστηκε κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες. Από το 1985 αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία και έχει σκηνοθετήσει 15 ταινίες.

Οι ταινίες της έχουν παιχθεί σε πολλές χώρες & έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική:
Με τα έσοδα από την πώληση στην Αμερική της ταινίας «ΣΙΝΑ, Το Θεοβάδιστο Όρος» συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες του 13ου αιώνα της μεσαιωνικής τράπεζας της Μονής.

“Sir Steve Runciman, Γέφυρα στην Ανατολή”, για τον Βυζαντινό πολιτισμό, απέσπασε βραβείο στο Chicago Film Festival.

Η «Φωνή Αιγαίου» απέσπασε βραβείο «καλύτερης ταινίας για την φύση» (2005) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το European Heritage Film Festival.

H ταινία της «Mια Ζωή, μια Εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης» επελέγη για την εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2009. Η ταινία αυτή έχει παιχθεί σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς.

Τελευταία της ταινία «Ξερολιθιές: Στηρίγματα στο Αιγαίο», που παίχθηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο MediMed στη Βαρκελώνη.

Πρωτοστάτησε στον 1ον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία της Πλάκας 1974- 1982.
Επιμελήθηκε την έκδοση, συνέβαλλε κείμενο, «Ευάλωτη Γη», εκδόσεις Πατάκη (2008).

Είχε επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια 2 σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων μεγάλης εμβέλειας
- α/ στον Τύμβο Μαραθώνος το 2010 για τα 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη (με τη συμμετοχή των Λυδίας Κονιόρδου, Αντώνη Καφετζόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη)
- β/ «Άνθρωπος και Φύσις: από τον Όμηρο στον Ελύτη», στο Ηρώδειο το 2013 για τα 50 Χρόνια της Europa Nostra (με τη συμμετοχή των Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη, Αλκίνοου Ιωαννίδη και άλλων)
- Από το 2004, καλλιτεχνική Διεύθυνση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών «Παράθυρα στον Πλανήτη».

To 2014 ίδρυσε με την Μάγια Τσόκλη το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Τον Μάρτιο 2015 είχε την επιμέλεια και συνέγραψε κείμενα της έκθεσης «Marathon: Cultural Landscape / Marathon: Paysage Culturel» που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι.

Από τον Απρίλιο 2017 είναι Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το 2019 βραβεύθηκε με Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra ως ιδρύτρια του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Τον Δεκέμβριο 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Σπυροπούλου Κατερίνα Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας
Βατόπουλος Νίκος Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) και «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Σαχίνης Γιώργος Διευθυντής στρατηγικής & καινοτομίας, ΕΥΔΑΠ - Συν-Ιδρυτής, Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project

Ο Γιώργος Σαχίνης είναι συν-ιδρυτής της ΑΜΚΕ “Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project,” σκηνοθέτης, και πολιτικός μηχανικός στην ΕΥΔΑΠ με ευθύνη αξιολόγησης και υποστήριξης νέων δραστηριοτήτων. Έχει σπουδάσει θέατρο στο Central School of Speech and Drama (MA) και στο Ινστιτούτο Τεχνών του Duke University. Έχει επίσης σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Duke University και στο UC Berkeley (Msc). Έχει υπάρξει μέλος ΔΣ του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμβουλευτικό μέλος του “Re-activate Athens” και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ένωσης GWOPA-UN Habitat εκπροσωπώντας την ΕΥΔΑΠ. Έχει διδάξει site-specific theatre στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση εικαστικών χώρων στις Η.Π.Α. και τη στιχουργική. Διακρίσεις του UrbanDig: ACEA Eco-Art International Contest (2010), AltoFest (1ο βραβείο, 2015), TEDxAthens Challenge (1ο βραβείο καινοτομίας στη Mάθηση, 2011).

Θεοδοσόπουλος Δημήτρης Γεωπόνος - Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό και Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ροής
Κουλούρη Χριστίνα Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας - Πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Χριστίνα Κουλούρη έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1990-1993), Θράκης (1993-2003), Πελοποννήσου (2003-2010), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2018-2020) και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Tokyo, Reading -UK, Paris 1, Regensburg). Το 2010 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1 –UMR IRICE), το 2017 Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton και τον Ιούνιο του 2019 Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Γερμανία). Της έχουν απονεμηθεί τα βραβεία Νίκου Σβορώνου «για εξαιρετική επίδοση στην έρευνα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας» (1994), ‘Δελφοί’ της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2012) και Dimitrios Vikelas της ISOH (International Society of Olympic Historians). Έχει δημοσιεύσει 8 βιβλία, 5 συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Το τελευταίο της βιβλίο Φουστανέλες και Χλαμύδες. Ιστορική Μνήμη και Εθνική Ταυτότητα, 1821-1930 (Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2020) βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναγνώστη και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου. Διατέλεσε εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ιστορικής εκπαίδευσης (1997-2001), μέλος της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014-2017) και μέλος των Επιτροπών Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2012-2013 και 2016-2019). Το 2013-2017 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σχετικές ομιλίες

Κλιματική αλλαγή: προοπτικές για το 2050-2100 01:51:21

Νοε 06, 2023

Κλιματική αλλαγή: προοπτικές για το 2050-2100

Eybalin Nicolas Auer Laurence Γιαννακόπουλος Χρήστος Σπυροπούλου Κατερίνα Vimeux Françoise Κιτσαρά Ιωάννα Λαζόγλου Μιλτιάδης Πάτσιου Δανάη Πετσετίδη Παναγιώτα - Αντωνία Μαραβά Νεκταρία Grieu Philippe

Γλώσσα: Ελληνική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)

État des lieux du changement climatique: perspectives à l’horizon de 2050-2100 01:51:21

Νοε 06, 2023

État des lieux du changement climatique: perspectives à l’horizon de 2050-2100

Eybalin Nicolas Auer Laurence Γιαννακόπουλος Χρήστος Σπυροπούλου Κατερίνα Vimeux Françoise Κιτσαρά Ιωάννα Λαζόγλου Μιλτιάδης Πάτσιου Δανάη Πετσετίδη Παναγιώτα - Αντωνία Μαραβά Νεκταρία Grieu Philippe

Γλώσσα: Γαλλική (πρωτότυπη εκφορά και παράλληλη μετάφραση)